Tudomány

Fával hajtanák az autókat

Ughy Márton
Ughy Márton

2012. 07. 05. 13:02

Persze nem a gőzgépek térnének vissza - a tudósok egy gomba segítségével fából nyernének ki biodízelt.

Korábban a témában:

Nagyjából 300 millió éve, meglehetősen hirtelen befejeződött a kőszén felhalmozódása – a kutatók úgy vélik, ezért a fehérrothadást okozó gombák a felelősek. Ugyanis ahhoz, hogy a növényi anyagból nyomás alatt és oxigénhiányban kőszén válhasson, nem szabad, hogy elrothadjon, ettől védi meg a lignin, amely a fát sok gomba számára emészthetetlenné teszi.

A lignint elbontó gombák megjelenésével azonban ez a védelem megszűnt, az elhalt növények szétestek, mielőtt kőszénné alakulhattak volna. Ez a felismerés viszont elvezethet egy olyan eljáráshoz, amellyel akár fából is nyerhető dízelüzemanyag.

A kutatók a közeljövőben arra használnák a fehérrothadást okozó gombákat, hogy az általában még a baktériumok számára is feltörhetetlen növényi lignin-cellulóz hálókat elbontsák. Így a bennük rejlő cukrot fel lehetne használni bioüzemanyagok előállításához.

Bernd Krautkremer, a németországi Fraunhofer Intézet bioenergia-szakértője nagy lehetőséget lát a ligninbontó gombákban. A bioüzemanyagok jelenlegi legnagyobb problémája ugyanis az, hogy konkurenciát jelentenek az élelmiszerek számára. A gombák segítségével azonban olyan, nagy lignintartalmú, ember számára emészthetetlen növényi részeket is hasznosítani lehetne, mint a fa vagy a szalma.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Farkas Norbert / 24.hu
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.