Tudomány

A horkolás is rákot okozhat?

Amerikai és spanyol kutatók szerint nem maga a lármás jelenség, hanem a horkolás közben tartott légzésszünet lehet rákkeltő.

Becslések szerint az Egyesült Államok lakói közül 28 millió szenved ilyen légzési zavarban – sokan nem is tudnak róla. Az alváskutatás legújabb eredményei szerint nemcsak a nappalainkkal, hanem az éjszakáinkkal is gondosabban kell foglalkozni.

Javier Nieto és munkacsoportja a Wisconsini Egyetemen 1989 óta vizsgál olyanokat, akik alvászavarban szenvednek. Éjszakáikat műszerekkel figyelték, és átlag négyévenként részletes orvosi szűrővizsgálatot végeztek náluk. A vizsgálat vezetője az Amerikai Tüdőgyógyászok Társaságának nemzetközi kongresszusán ismertette eddigi eredményeiket.

A szakemberek kimutatták, hogy a gyakori éjszakai légzéskimaradással családtagjaikat megrémítő emberek – általában férfiak, akik ráadásul gyakran túlsúlyosak – ötször gyakrabban halnak meg rosszindulatú daganatok következtében, mint az emberek általában. Ez a megdöbbentő összefüggés akkor is érvényes, ha a rosszindulatú daganatos betegségek ismert okait – a dohányzást, az idős kort, a túlzott alkoholfogyasztást vagy a fizikai aktivitás hiányát – is figyelembe veszik.

Az emberi megfigyeléseket a legújabb állatkísérletek is megerősítik: amikor kísérleti egereket alacsony oxigéntartalmú levegőbe helyeztek, ami a légzés rendszeres kimaradását okozza az állatokon, az eleve daganatos egerekben a rosszindulatú folyamat felgyorsult.

A kutatók úgy vélik, hogy a kihagyó légzéssel alvó embereknél hasonló lehet a folyamat, hiszen éjszakánként akár több száz alkalommal kerülnek “oxigénhiányos környezetbe”.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik