Élet-Stílus

Minden harmadik gyermek rosszul alszik

alvó kislány (alvás)
alvó kislány (alvás)

A Semmelweis Egyetem egyedülálló kutatásából kiderült, hogy ezért a koffein, az alkohol, a tévé és az internet egyaránt felelős.

Arról, hogy a felnőttek közül világszerte milyen sokan szenvednek alvászavaroktól, rengeteget hallani, ahogy arról is, hogy ezért elsősorban a zaklatott életvitel, a stressz és a különböző szenvedélybetegségek a felelősek. Arról azonban már kevesebbet beszélnek, hogy a probléma nem csak a felnőtteket, de a gyerekeket is érinti.

A Semmelweis Egyetem szakemberei a közelmúltban több, mint 5000 gyermek és fiatal részvételével a témában egyedülálló kutatást készített, melyből kiderült, hogy már a fiatalok, sőt a gyerekek sem alszanak annyit, mint kellene: a gyerekek átlagosan 9-10, a fiatalok 7-10 órát alszanak.

Dr. Szabó Attila, a kutatás témavezetője, aki az I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika docense azt emelte ki, hogy a hétköznap begyűjtött alváshiányt a kisebbek és a nagyobbak is a hétvégén, nappali alvással próbálják behozni. A gyerekek – minél idősebbek, annál inkább – elalvás előtt gyakran interneteznek, televízióznak, ez pedig alváshigiénés szempontból bizonyítottan kedvezőtlen hatású, mert gyakori mikroébredéseket okoz.

A szakember az alvás minőségét befolyásoló szerek közül a dohányzást, az alkoholt és a koffeint emelte ki, amiből – elsőre bármilyen hihetetlennek tűnik is – a legkisebbek is jócskán fogyasztanak. Megdöbbentő, de a kisebbek 87%-a, míg a fiatalok 93%-a rendszeresen fogyaszt koffeintartalmú italt: a kicsik többségében kólát, míg a 14-18 éves korosztály kávét és energiaitalt iszik.

Honnan tudjuk, hogy a gyerek alvászavarban szenved?

Nehezen ébreszthető, fáradékony, rendszeresen elálmosodik otthon, vagy az iskolában. Nem tud koncentrálni és gyakran hiperaktivitásra utaló tüneteket mutat. Az alvászavar egyébként azért is veszélyes, mert hosszútávon éhségérzetet okozhat, ezzel a táplálkozási zavarhoz, elhízáshoz vezet. Önrontó ördögi kör alakul ki, hiszen – főként túlsúly esetén – légzéskimaradások jöhetnek létre éjszaka, ami a szimpatikusidegrendszer túlműködését okozza, és már fiatal felnőttkorban olyan elváltozásokhoz vezethet, mint a magas vérnyomás, és a szív-érrendszeri megbetegedések.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik