Tudomány

Alvás közben is lehet tanulni

alvó-diák (alvás, )
alvó-diák (alvás, )

Bár a módszernek nincs köze a párna alatt megbújó könyvekhez, amerikai kutatók szerint mégis működik.

Az eddig is köztudomású volt, hogy az alvás elengedhetetlen nemcsak agyunk regenerálódásához, hanem ahhoz is, hogy elménk feldolgozza a napközben szerzett nem kevés információt. Ugyan a chicagói Northwestern Egyetem neurológusai sem jöttek még rá arra, hogy a szürkeállományban pontosan miként zajlanak le ezek a folyamatok, azonban sikeresen bizonyították, hogy igenis lehet alvás közben tanulni.

A kutatócsoport arra kérte a kísérletükben résztvevőket, hogy tanuljanak meg két dalt lejátszani a billentyűzeten. Az alanyok a zenés foglalkozás után kaptak másfél óra csendespihenőt, azonban mikor álomba szenderültek, a tudósok a két dallam egyikét újra és újra lejátszották. Az előzőekből talán már nem nehéz kitalálni, a szundi után a résztvevőknek az a dal ment jobban a billentyűzeten, amelyiket álmukban is hallgattak.

Adódik persze a kérdés, hogy a tanulmányaink során miért kellett annyit magolni, ha egyszer át is aludhattuk volna az iskolát? Nos, a kutatók egyike, Paul J. Reber elmondása szerint ezzel a módszerrel kizárólag a már elsajátított ismereteket lehet megerősíteni, új dolgokat nem lehet bevinni.

S bár az eredmények érdekesek, a magunk részéről követeljük, hogy a módszert a zenén kívül dolgozzák ki a többi tantárgyra is.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik