Tudomány

Kellett Isten az ősrobbanáshoz?

ősrobbanás (big bang)
ősrobbanás (big bang)

A tudósok szerint univerzumunk nem igényelt isteni szikrát a 13,7 milliárd évvel ezelőtti induláshoz.

Bár ösztöneink azt súgják, hogy a semmiből nem keletkezhet valami, érdemes fejben tartani, hogy ösztöneinket az afrikai szavanna formálta, vagyis nem biztos, hogy képesek megítélni az univerzum működését – itt jutnak szóhoz a tudósok és a fizika törvényei.

Az idei SETICon konferencián az asztrofizika legnagyobb koponyái egyebek mellett arra a kérdésre is választ próbáltak találni, hogy az ősrobbanás igényelt-e isteni szikrát. Az általánosan elfogadott nézet szerint az univerzum létrejöttéhez éppen elegendőek voltak a fizika törvényei.

A világ szubatomi szintű leírását adó kvantummechanikában (elméletileg) léteznek véletlenszerű fluktuációk, melyek a semmiből hívnak életre anyagot és energiát. Seth Shostak, a SETI intézet asztrofizikusa szerint ezek a kvantum-fluktuációk létre tudják hozni a kozmoszt. “Amennyiben sikerülne, akár ebben a teremben, megfelelően megcsavarni a teret és az időt, akár egy vadi új univerzumot is létre lehetne hozni. Az nem világos, hogy abba az univerzumba be lehetne-e jutni, de létrejönne.” Majd viccelődve azzal folytatta, “akár az is lehet, hogy ez az univerzum egy másik univerzumban élő gyerek házi feladata“.

Alex Filippenko, a berkeley-i Kaliforniai Egyetem asztrofizikusa azt hangsúlyozta, hogy az ilyen kijelentések nem Istent támadják. “Nem hiszem, hogy a tudománnyal lehetne bizonyítani vagy cáfolni Isten létezését.” Ráadásul ha az ősrobbanást a fizika törvényei magyarázzák, amennyiben a végső válaszig szeretnénk eljutni, adódik a kérdés: miért léteznek a fizika e törvényei?

Ajánlott videó

Olvasói sztorik