Tudomány

Megfejtették a legrégebbi héber feliratot

Ughy Márton

2012. 06. 06. 10:59

A háromezer éves agyagtáblát még 2008-ban találták meg, most egy német tudós jött rá a tartalmára.

Korábban a témában:

A régészek szenzációként ünnepelték a Jeruzsálemtől 25 kilométerre lévő ásatásokon felfedezett leletet, azonban mindeddig csak annyit lehetett róla tudni, hogy a felirat valószínűleg időszámításunk előtt ezerben keletkezett, ezzel a Biblián kívül a legrégebbi héber írásos emlék.

Reinhard Achenbach, a Münsteri Egyetemen dolgozó evangélikus teológus szerint az ötsoros antik felirat a külföldieket, özvegyeket és árvákat védő társadalmi törvényeket írja le.

Teremtsetek jogot a rabszolgáknak és az özvegyeknek, teremtsetek jogot az árváknak és az idegeneknek! Védjétek meg a gyermekek jogait és védjétek meg a szegények jogait!” – szól a felirat második és harmadik sora.

A kánaáni nyelvekből átvett írásjeleket egy diák írhatta gyakorlásképpen az osztrákónra, vagyis agyagcserépre. A törvények szövegeinek másolata azon királyi hivatalnokok képzését szolgálta, akiknek a helység jogi tárgyalásait kellett felügyelniük.

A hátrányos helyzetűek oltalmi joga tehát Izrael legrégebbi jogai közé tartozik. Achenbach szerint az izraeliek ezzel a legrégebbi kánaáni és egyiptomi hagyományokhoz kapcsolódtak.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Bengaluru, 2018. április 18.
Gyertyás virrasztáson vesz részt egy nő egy csoportos nemi erőszak és gyilkosság áldozatául esett nyolcéves indiai lány emlékére Bengaluruban (korábban Bangalor) 2018. áprlilis 17-én. A nomád törzsben élő lány 2018 januárjában halt erőszakos halált az észak-indiai Dzsammu állam Kathua körzetében. (MTI/EPA/Dzsagadis Nv)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.