Tudomány

Nem bolygatják Pápán az ősi sírokat

A pápai főtér rekonstrukciója úgy folytatódik, hogy a leletek érintetlenül maradnak.

Korábban Kiss Róbert, a Veszprém megyei Laczkó Dezső Múzeum régésze számolt be arról, hogy a pápai főtér-rekonstrukció során 2010-ben és 2011-ben feltártak egy kora újkori temetőt. A régészek azt is tudják, hogy a templom nyugati oldalán Árpád-kori sírok vannak.

Nemrég a főtéri földmunkák közben egy hasonló temetőre bukkantak: a Plébániasoron a kivitelező az útépítés alépítményi munkáit végezte, úgynevezett tükröt készített, vagyis az út pályaszerkezetéig (30-40 centiméter mélyen) leszedte a felesleges földet, és megmérte az altalaj teherbíró képességét. Mint kiderült, az olyan gyenge, hogy ki kell cserélni szemcsés anyagra, máskülönben az újonnan lerakandó gránitburkolat megsüllyed.

Németh Tamás, a Pápai Városfejlesztő Társaság igazgatója szerint nem nagy területről, csak 100-150 négyzetméterről van szó. Szerdán a múzeum munkatársaival helyszíni bejárást végeztek, ennek befejeztével mindenki számára kedvező megoldást választottak: az ősi sírokat (amelyekről feltárás hiányában nem lehet eldönteni, hogy kora újkoriak vagy Árpád-koriak) nem bolygatják; több földet nem távolítanak el, a területet geo textillel fedik le és megerősített pályaszerkezetet alakítanak ki.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik