Tudomány

Gyógyszer csillapíthatja a vásárlási lázat

shopping (vásárlás, shoppingol)
shopping (vásárlás, shoppingol)

Amerikai kutatók szerint egy Alzheimer-kór elleni készítmény segíthet a vásárlási mánián is.

Bár egyes tanulmányok szerint a közhiedelemmel ellentétben a nők utálnak, a férfiak pedig valójában szeretnek boltról boltra járni, az biztos, hogy a fogyasztói társadalomban a vásárlási mánia valódi betegséggé nőtte ki magát – itthon például a lakosság öt százalékát érinti.

Bár a “shoppingolás” nem tűnik túlságosan veszélyesnek, a kényszerbetegségben érintetteknek tönkre mehet az életük a felhalmozódó adósságok miatt – az orvostudomány pedig mindeddig nem tudott segítő kezet nyújtani.

Mindeddig, mivel a Minnesotai Egyetem pszichiáterei szerint az eredetileg Alzheimer kezelésére szánt memantin kis adagokban az eddigi leghatékonyabb megoldás lehet. A gyógyszer az agyban található glutamátra hat – ez az idegrendszerben található legáltalánosabb serkentő neurotranszmitter, amely fontos szerepet játszik a demencia és a kényszeresség kialakulásában is.

A gyógyszer a kutatók eredményei szerint a vásárlási mánia tüneteit felére csökkenti mind a vásárlással töltött idő, mind az erre költött összegek tekintetében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik