Élet-Stílus

Két dolog kell a boldogsághoz?

Az új dolgok csak ideig-óráig okoznak örömet, a tartós boldogsághoz ezeknél több kell.

Hiába az új partner, vagy épp az új munkahely miatt érzett eufória, a szakemberek szerint ezek a változások életünkben csupán rövid ideig képesek fokozni a jókedvet. Idővel azonban a boldogságszint visszatér a korábbi szintre.

A Missouri-Columbia Egyetem szakemberei arra voltak kíváncsiak, hogy mi az a dolog vagy épp történés, ami képes arra, hogy segítsen az intenzív érzések megőrzésében. Szerintük – kutatásaik alapján legalábbis – a boldogságnak két kulcsfontosságú tényezője van: az egyik, hogy az ember élete végéig nyitott legyen és kutassa a pozitív, változást hozó élményeket (változatosság gyönyörködtet), illetve, hogy később értékelje is azokat amiket elért, és ne akarjon túl hamar ismét változtatni.

Az, hogy egy ember mitől és mikor boldog, genetikai és egyéb tényezőktől függ és mindenkinél teljesen egyedi. Aminek az egyik örül, nem feltétlenül teszi boldoggá a másikat… A szakember szerint az életben bekövetkező változások – házfelújítás, gyerekszületés, új párkapcsolat, vagy épp egy új tárgy megszerzése – mind okozhatnak ideig-óráig boldogságot, de ahhoz, hogy tartós élvezetet nyújtson, értékelni kell.

A megvásárolt tárgyakkal az a legnagyobb baj, hogy általában csak úgy vannak, és nem jutunk általuk – feltétlenül – pozitív élményekhez.

 

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik