Tudomány

Jobban fáj, ha látjuk

oltás (oltás, injekciós tű, )
oltás (oltás, injekciós tű, )

Német tudósok szerint a legtöbben nem hiába fordítjuk el a fejünket, ha az orvos az injekciós tűvel közelít.

A berlini kutatócsoport eredményei okán valószínűleg csökkenni fog a lakosság azon (eleve kis) része, amely bátorságpróbát csinál abból, hogy végignézze a szúrást. A St. Hedwig Kórház munkatársainak kísérletei ugyanis azt bizonyítják, hogy érzékeink nagyon szoros összeköttetésben állnak, a fájdalom érzete nem független a közben tapasztalt látványtól.

Mivel a kísérlet résztvevőit meg kívánták kímélni valódi szúrásoktól, a kezükön elkövetett “oltásokat” apró elektromos kisülésekkel szimulálták – mindeközben az alanyok arról néztek videókat, amint egy kézhez egy tű, egy fültisztító pálca vagy semmi sem ér.

Érdekes módon (átlagot vonva) azok a résztvevők számoltak be a legnagyobb mértékű fájdalomról, akik az injekciós tűt mutató felvételt látták. Az eredmények azonban akkor váltak igazán izgalmassá, mikor egy további vizsgálat során arról tájékoztatták az alanyokat, hogy a fültisztító pálca kivételesen még a tűnél is fájdalmasabb lesz. Ekkor ugyanis az amúgy ártalmatlan pálca került ki a fájdalomverseny győzteseként.

Magyarul a fájdalom érzetét fokozza az, ha közben valami olyat látunk, amiről tudjuk, hogy fájdalmas lesz – vagyis bátorság ide vagy oda, a következő szúrásnál érdemes lehet valami másra nézni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik