Élet-Stílus

A nőknek jobban fáj, mint a férfiaknak

Bár a férfiakra gyakran fogják rá, hogy nagyon tudnak szenvedni, most úgy tűnik, megdől a régi közhely...

Egy friss kutatás arról számolt be, hogy a nők sokkal intenzívebben élték meg a fájdalmakat, mint férfi társaik. 11 ezer felnőttkorú beteg adatait vizsgálták meg, akiknek többféle betegséggel kapcsolatban kellet meghatározniuk, hogy mekkora fájdalmat tapasztaltak. A nők szinte valamennyi kór kategóriájában jobban szenvedtek. „Sok esetben a különbség közel egy egész pontnyi volt a tízes skálán. Hogy ez mekkora? Egy pontnyi fájdalomjavulás azt jelenti a klinikai kutatók számára, hogy használ a fájdalomcsillapító” – árulta el dr. Atul Butte, a tanulmány vezető szerzője.

Az összesített eredmények megerősítették azokat a korábbi megfigyeléseket, hogy fibromyalgia vagy migrén esetén nagyobb fájdalmakról számoltak be, mint az ugyanilyen betegségekben szenvedő férfiak. Ugyanígy az orrmelléküregek gyulladása, valamint nyaki fájdalmak is jobban megviselik őket.

„Határozottan nem az első vagyunk, akik különbséget találtak a fájdalomban férfiak és nők körében. De mi a fájdalom intenzitására fókuszáltunk. A korábbi tanulmányok a túlsúlyra koncentráltak: azaz milyen arányban tért el egymástól a fájdalmat érző férfiak és nők száma egy adott klinikai probléma esetén” – tette hozzá dr. Butte.

Ám a felmérés további kérdéseket hagyott nyitva, ugyanis a pácienseknek maguknak kellett rangsorolniuk fájdalmaik erősségét, ami felvetette a kérdést, vajon nem a „macsóság” akadályozta a férfiakat abban, hogy elárulják, mennyire fáj. „A férfiak akár le is tagadhattak belőle – vélekedett a kutató -, ha mondjuk egy ápolónő vizsgálta őket.” Ráadásul a fájdalomérzet erősen szubjektív élmény, amit két azonos nemű ember is másként élhet meg.

A Journal of Pain című szaklapban megjelent tanulmány további kutatásokat javasol, hogy kiderítsék a nemi különbségek okait.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik