Tudomány

Csatlakozott a sárkány az űrállomáshoz

A Nemzetközi Űrállomás legénysége egy robotkarral fogta be a világ első magán teherűrhajóját a Dragon nevű hattonnás kapszulát. Két órával később már végeztek is a csatlakoztatással. A zsilipek kinyitását szombat délre tervezik.

A kedden elindított Dragon befogásához az az űrállomás 17,7 méter hosszú robotkarját használta Donald Pettit és André Kuipers asztronauta. A művelet két órát csúszott a tervezetthez képest a jármű fő navigációs berendezésének hibája miatt. Ezt az űrállomás Kibo nevű, japán moduljáról visszaverődő fény okozta, amely megzavarta a szenzorokat – mondták el az űrközpontban.

A kapszulát két órával később összekapcsolták a Harmony modullal, és ezzel az állomás részévé vált. A zsilipek kinyitását szombat délre tervezik, ezt követi a ki- és berakodás. A Dragon közel fél tonna utánpótlást szállított az űrhajósoknak, és visszatérőben kísérleti anyagokat hoz vissza a Földre.

Ez az első magáncég által tervezett és megépített űrhajó, így az útját korszakalkotó jelentőségűnek tekintik, már csak azért is, mert az eddigi teherűrhajókkal szemben le is tud szállni. Az eddigiek leszállás közben megsemmisültek a Föld légkörében.

Az amerikai űrhivatal a későbbiekben a SpaceX vállalat járművét akarja használni a teherszállításon kívül kozmonauták utaztatására is, megtörve Oroszország monopóliumát, amely azóta alakult ki ezen a területen, hogy leállították az utolsó amerikai űrrepülőgépet is, miközben az amerikai űrsiklók újabb nemzedéke még nem készült el.

Ha minden jól megy, a visszautat május 31-én kezdi meg, és még aznap leereszkedik ejtőernyővel a Csendes-óceán kaliforniai térségében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik