Tudomány

Kínában is él az orr nélküli majom

24.hu
24.hu

2012. 05. 18. 14:16

A rendkívül rövid orrú, tüsszögő aranymajmok nemcsak Észak-Mianmarban élnek, hanem Kínában is.

Korábban a témában:

Az eddig csak Mianmarban fellelt Rhinopithecus strykeri Kínában a nucsiang – Nujiang – aranymajom nevet kapta. Fekete bundája van, súlya 20-30 kilogramm, körülbelül 1,2 méter hosszú, és nagyban különbözik a jünnani aranymajmoktól – tájékoztatta a Hszinhua hírügynökséget Lung Jung-cseng vezető kutató.

Lung elmondta, hogy összesen 50 és 100 közöti példányt azonosítottak közülük márciusban, de a pontos populáció és a fellelhetőségi helyek megállapításához további kutatásokra van szükség. A szakemberek úgy vélték, legfeljebb 300 példány élhet még belőlük.

A piszeorrú, vagy aranymajmok a veszélyeztetett fajok közé tartoznak, becslések szerint 25 ezer élhet belőlük. Közülük háromról tartották korábban úgy, hogy csak Kínában honos, a negyedik Vietnámban él.

2010-ben Mianmarban találtak rá arra a szintén pisze orrúra, amelynek orra felülről nyitott, s így amikor esik az eső és víz kerül bele, jókorákat tüsszent. Ennek kiküszöbölése érdekében szükség esetén a fejüket a térdük közé hajtják.

A kínaiak akkor úgy vélték, hogy efféle majmok Jünnan tartomány Mianmarral határos hegyeiben is megtalálhatóak. Az elsőt 2011 októberében kapták lencsevégre, míg egy másikról videót is készítettek 2012 márciusában.

A DNS-tesztek eredményeképpen megállapították, hogy az egyedek 98,2 százalékos hasonlóságot mutatnak a Mianmarban felfedezett “tüsszögőkkel”.

A kutatók sürgős védelmet kértek az állatokra, mivel azokat – csakúgy mint tették Mianmarban – vadásszák; bundájukat eladják, a húsukat megeszik. A lakosság nem tudja, hogy ezeket az állatokat a kihalás veszélye fenyegeti – mondják az állat- és természetvédők, és a környékbeli erdészeti hatóság intézkedett is a szigorúbb felügyeletről, a helyiek figyelmeztetéséről.

Hivatalos adatok szerint a szecsuani aranymajmokból körülbelül 20 ezer élhet, a jünnaniakból 3000, és nagyjából ezren lehetnek a kujcsouiak. Valamennyien a magas hegyeket lakják Közép-, illetve Délnyugat-Kínában.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Puidoux, 2018. szeptember 25.
Saszla szőlőt szüretelnek a lavaux-i szőlőültetvényeken a nyugat-svájci Puidoux-ban 2018. szeptember 20-án. A Genfi-tó északi partja mentén 898 hektáron elterülő, lavaux-i teraszos művelésű szőlőskertek 2007-ben kerültek fel az UNESCO kulturális világörökségének jegyzékére. Az itt termő legismertebb szőlőfajta a saszla. A borvidéket a „három nap” régiójának is hívják, mivel a szőlőtermesztéshez szükséges napfény és meleg három helyről érkezik, az égből, a tó felszínéről és a teraszokat tartó kőfalakból. (MTI/EPA/Valentin Flauraud)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.