Tudomány

Új majomfajt azonosítottak Brazíliában

A kabócamajmok nemzetségébe tartozó főemlősre 2010 decemberében bukkantak rá, az azóta elvégzett elemzések pedig megerősítették a faj újszerűségét.

Az új faj színezete teljesen eltér a már ismertekétől. A majmot egy két folyó által közrezárt területen találták meg, így valószínűsíthető, hogy a folyók és mellékágaik természetes akadályt képeznek a régió különböző kabócamajomfajai közt – magyarázta Hernan Gutiérrez, a németországi WWF Latin-Amerika-szakértője.

A WWF közlése szerint a kabócamajmok Dél-Amerika nedves- és esőerdeinek aljnövényzetében élnek. Elsősorban gyümölcsökkel, rovarokkal és levelekkel táplálkoznak.

A kutatócsapat húsznapos expedíciója során számos veszélyeztetett faj példányait észlelte – jaguárt, óriástatut, óriásvidrát és egy olyan papagájfajt is, amelyet eddig csak kolumbiai esőerdőkben figyeltek meg.

Gutiérrez szerint egy ökológiai elemzés segítségével immáron tudományosan is dokumentálni lehet a terület fajgazdagságát, ez pedig nyomatékosítja majd a szervezet követeléseit, valamint hozzájárul a védelmi intézkedések foganatosításához.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik