Tudomány

Aszteroidautazásra készül a NASA

Neemo ()
Neemo ()

Kisbolygóra utazó űrhajósok kiképzését kezdi meg a tengerben a jövő hónapban az amerikai űrhivatal.

2020 körül egy csapat asztronautát az eddigi legtávolabbi misszióra küldene a NASA. Egy távoli aszteroidát elérő 4 millió 800 ezer kilométeres utat terveznének megtenni, amelyhez képest eltörpül az átlagos Föld-Hold távolság, amelyet eddig megtettek az űrhajósok.

Tim Peake az Európai Űrhivatal – ESA űrhajósa – úgy nyilatkozott a The Telegraph brit lapnak, hogy egy ilyen távoli aszteroidára való utazás, akár egy évig is eltarthat. A tervek szerint az űrhajósok egy hónapot töltenének a kisbolygón kutatással, vizsgálatokkal és mintagyűjtéssel, majd újabb egy évig utaznának vissza a Földre.

A NASA Florida partjainál fog felkészíteni hat űrhajóst – köztük Tim Peake-ket – egy húsz méter mélységbe helyezett merülőkapszulával a víz alatt. Az űrhajót helyettesítő építmény mindössze hatszor tíz méteres, igen szűkös. Az asztronauták 12 napra lesznek oda bezárva.

Az amerikai űrhivatal egyik célja, hogy feltérképezze egy aszteroida összetételét. Az ilyen vizsgálatok jelentősen növelnék az esélyt arra, hogy a jövőben az emberiség el tudna pusztítani vagy “terelni” egy Földre veszélyes űrsziklát, valamint fontos információkat nyújtanak a Naprendszer és az Univerzum fejlődéséről.

Az emberes aszteroidautazást a tervek szerint 2016-ban egy pilóta nélküli űrhajó előzné meg, amely egy mintagyűjtő robotot juttatna a távoli égitestre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik