Tudomány

AIDS-diagnózis húsz perc alatt

Az Egyesült Államokban jóváhagyták az otthon végezhető HIV-tesztet.

A HIV elleni küzdelem részeként egy 17 tagú tanácsadó-testület az Egyesült Államokban engedélyezte az otthoni HIV-vizsgálatot. Így bárki perceken belül megtudhatja, hogy megfertőződött-e a gyógyíthatatlan betegséget okozó vírussal.

A gyorstesztet a Pennsylvaniai Betlehemben fejlesztették ki. Egy pálcikát tartalmaz, amely hihetetlenül gyorsan kimutatja, ki HIV-fertőzött, ki nem az. Pontossága a laboratóriumi diagnosztikával megegyező. A kutatók szerint a tesztelés diszkrétebb módja csökkentheti a HIV terjedését, mivel azok is megvizsgáltatják magukat, akik nem mennének kórházba.

Csak az Egyesült Államokban a becslések szerint 240 ezer ember lehet úgy HIV-hordozó, hogy nem tud a fertőzéséről, ezért védekezés hiányában továbbadja a vírust.

Magyarországon az első HIV-fertőzést 1985-ben diagnosztizálták egy hemofíliás vérkészítményt kapott gyermeknél. Az első AIDS-ben szenvedő beteget 1986 decemberében fedezték fel, egy szombathelyi lakost, aki korábban bypassműtéten esett át. 1987 volt az első olyan év, melyben AIDS-halálozás történt. A véradáskor levett vért 1986. július 1-jétől szűrik Magyarországon.

A HIV védekezés nélküli szexualitás útján, fertőzött vérrel, kismamának születendő gyermekére, injekcióval, nem megfelelően sterilizált eszközök révén fertőz.

Ma Magyarországon nem ismert a tényleges HIV-fertőzöttek száma. A szakemberek gyakran 3-5-szörösére szokták ezt tenni a ténylegesen kiszűrtek számának. 2008. december 31-én Magyarországon 1334 kiszűrt HIV-fertőzött élt, így ha a ténylegesen HIV-fertőzöttek száma “csupán” ennek ötszöröse, akkor körülbelül 6700 emberről van szó.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik