Tudomány

AIDS-diagnózis húsz perc alatt

24.hu
24.hu

2012. 05. 17. 10:14

Az Egyesült Államokban jóváhagyták az otthon végezhető HIV-tesztet.

Korábban a témában:

A HIV elleni küzdelem részeként egy 17 tagú tanácsadó-testület az Egyesült Államokban engedélyezte az otthoni HIV-vizsgálatot. Így bárki perceken belül megtudhatja, hogy megfertőződött-e a gyógyíthatatlan betegséget okozó vírussal.

A gyorstesztet a Pennsylvaniai Betlehemben fejlesztették ki. Egy pálcikát tartalmaz, amely hihetetlenül gyorsan kimutatja, ki HIV-fertőzött, ki nem az. Pontossága a laboratóriumi diagnosztikával megegyező. A kutatók szerint a tesztelés diszkrétebb módja csökkentheti a HIV terjedését, mivel azok is megvizsgáltatják magukat, akik nem mennének kórházba.

Csak az Egyesült Államokban a becslések szerint 240 ezer ember lehet úgy HIV-hordozó, hogy nem tud a fertőzéséről, ezért védekezés hiányában továbbadja a vírust.

Magyarországon az első HIV-fertőzést 1985-ben diagnosztizálták egy hemofíliás vérkészítményt kapott gyermeknél. Az első AIDS-ben szenvedő beteget 1986 decemberében fedezték fel, egy szombathelyi lakost, aki korábban bypassműtéten esett át. 1987 volt az első olyan év, melyben AIDS-halálozás történt. A véradáskor levett vért 1986. július 1-jétől szűrik Magyarországon.

A HIV védekezés nélküli szexualitás útján, fertőzött vérrel, kismamának születendő gyermekére, injekcióval, nem megfelelően sterilizált eszközök révén fertőz.

Ma Magyarországon nem ismert a tényleges HIV-fertőzöttek száma. A szakemberek gyakran 3-5-szörösére szokták ezt tenni a ténylegesen kiszűrtek számának. 2008. december 31-én Magyarországon 1334 kiszűrt HIV-fertőzött élt, így ha a ténylegesen HIV-fertőzöttek száma “csupán” ennek ötszöröse, akkor körülbelül 6700 emberről van szó.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Puidoux, 2018. szeptember 25.
Saszla szőlőt szüretelnek a lavaux-i szőlőültetvényeken a nyugat-svájci Puidoux-ban 2018. szeptember 20-án. A Genfi-tó északi partja mentén 898 hektáron elterülő, lavaux-i teraszos művelésű szőlőskertek 2007-ben kerültek fel az UNESCO kulturális világörökségének jegyzékére. Az itt termő legismertebb szőlőfajta a saszla. A borvidéket a „három nap” régiójának is hívják, mivel a szőlőtermesztéshez szükséges napfény és meleg három helyről érkezik, az égből, a tó felszínéről és a teraszokat tartó kőfalakból. (MTI/EPA/Valentin Flauraud)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.