Tudomány

Újra mozgatja a kezét egy béna férfi

Sikeres idegműtétet hajtottak végre az Egyesült Államokban egy autóbaleset miatt lebénult férfin.

A Washingtoni Orvostudományi Egyetemen úttörő eljárást hajtottak végre egy 75 éves férfin. A páciens 2008-ban autóbalesetet szenvedett. Gerincvelő-sérülése miatt a nyakáig szinte teljesen lebénult. Nem tudott járni, és a karját is hiába mozgatta, ha kezeivel már képtelen volt markolni és fogni.

A műtétre azért kerülhetett sor, mert az orvosok úgy találták, az idegek még nem sérültek a kezében, csak a jelkapcsolat útja blokkolódott. Az agy ezért tudott még utasításokat adni a felkarnak.

A sebészek teljesen újrahuzalozták a férfi karjában az idegeket. Módszerüket a Journal of Neurosurgery folyóiratban tették közzé.

A műtét nem egyik napról a másikra tett csodát. Intenzív edzésre volt ahhoz szükség, hogy az idős férfi újra visszanyerje az uralmat a kezei fölött. Nyolc hónap után már mozgatni tudja hüvelyk-, középső és mutatóujját. Képes enni, és évek után először írt papírra.

Dr. Mark Bacon szakértő a BBC hírportáljának úgy nyilatkozott: a technika olyan betegek számára jelent reményt, akiknek gerincvelőjük a nyak alján sérült.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik