Tudomány

Rasszisták még a babák is

Ughy Márton
Ughy Márton

2012. 05. 07. 09:00

Már kilenc hónapos korban is kimutatható némi elfogultság.

Korábban a témában:

Arról már számtalan tanulmány született, hogy az ember legkönnyebben a saját csoportján belüli egyének között képes különbséget tenni, azonban az amhersti Massachusettsi Egyetem munkatársainak tanulmánya szerint már a kilenc hónapos csecsemők is hasonló elfogultságot mutatnak, míg a náluknál is fiatalabbak nem.

Mivel a babák nem sűrűn nyilatkoznak szociokulturális elfogultságaikról, ezért a kutatók egy verbalitást nélkülöző kísérlethez folyamodtak: a csecsemők agyi tevékenységét a közben mérték, hogy europid és afroamerikai emberek fotóit mutatták fel, melyeken a bemutatott érzelmek vagy megfeleltek, vagy nem feleltek meg a mindez alatt lejátszott hangoknak.

Érdekes módon az öt hónapos babák a bőrszíntől függetlenül “teljesítettek”, míg a kilenc hónaposak könnyebben értelmezték a saját bőrszínüknek megfelelő embereket. A kutatók egyike, Lisa Scott a LiveScience-nek nyilatkozva azt emelte ki az eredmények közül, hogy az arcfelismerésben és az érzékelésben mutatkozó elfogultság már a beszéd elsajátítása előtt kezd kialakulni, ez pedig kulcsfontosságú lehet az ilyen típusú előítéletek megértése és csökkentése szempontjából.

Bár a kutatás legalábbis érdekes, és a további vizsgálatok indokoltnak tűnnek, mindemellett – és ez már a saját véleményünk – érdemes lehet fejben tartani, hogy a kísérleteket mégiscsak néhány hónapos csecsemőkkel végezték el, vagyis az eredmények alapját fejlődő (és ezáltal tudományos szempontból talán nem a legmegbízhatóbb) elmék adták.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

BEVERLY HILLS, CA - OCTOBER 09: Contributing editor at Vanity Fair, Monica Lewinsky speaks onstage at Day 1 of the Vanity Fair New Establishment Summit 2018 at The Wallis Annenberg Center for the Performing Arts on October 9, 2018 in Beverly Hills, California.   Matt Winkelmeyer/Getty Images/AFP
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.