Nagyvilág

Egyre intoleránsabbak az európaiak

Európának meg kell tanulnia kezelni a sokféleséget, ellenkező esetben jelentős gazdasági lehetőségeket szalaszt el - állapította meg a strasbourgi székhelyű Európa Tanács rasszizmus és intolerancia elleni bizottsága (ECRI), csütörtökön közzétett éves jelentésében.

A jelentés szerint a 2011-es vizsgálódások azt mutatják, hogy a jóléti kiadások lefaragása, a munkahelyek számának csökkenése nyomán növekszik az intolerancia mind a bevándorlókkal, mind a történelmi kisebbségek tagjaival szemben. Az idegengyűlölő retorika immár részévé vált a közélet fősodrában zajló vitáknak is, és a szélsőségesek egyre nagyobb mértékben használják az úgynevezett közösségi médiát nézeteik terjesztésére – állapította meg az ECRI. Ezzel párhuzamosan – tették hozzá a jelentés megfogalmazói – fokozódik a romák diszkriminációja.

Az ECRI-jelentés sajnálattal állapította meg, hogy néhány országban nem tudták kezelni tavaly a migránsok és menedéket kérők hullámát, túlzott mértékben éltek a gyors visszatoloncolással, illetve rossz körülmények uralkodtak a menekültek befogadására szolgáló helyeken. Az ECRI nemrégiben megválasztott elnöke, a magyar Kaltenbach Jenő úgy nyilatkozott: a kormányoknak meg kell tanulniuk, hogy a rasszizmus elleni fellépés kulcsfontosságú az erős társadalom építése szempontjából.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik