Tudomány

Négyszáz éves rejtélyre derülhet fény

Észak-Amerika első állandó angol településének lakossága négy évszázada nyom nélkül veszett el, most reményt ad egy régi térkép.

Az Egyesült Államok alapítása történetének szerves és talán legizgalmasabb része a Roanoke-szigeten létesített első kolónia, melyet 1585-ben alapítottak, de már öt évvel később sem találtak túlélőt. Az eset rejtélyes, ugyanis sem holttestek, sem csatára utaló jelek nem kerültek elő.

A telepesek abban egyeztek meg, hogy amennyiben erőszak miatt kell felhagyniuk a településsel, a közeli fák kérgébe máltai kereszteket vésnek – ehelyett az Angliából visszatérők csupán a Croatoan szót találták az erődítmény bejáratánál és a Cro szócskát egy közeli fán. (Ez egy békés indián törzset illetve egy délebbi szigetet jelölt, azonban nem segített az elveszett kolónia megtalálásában.)

Most amerikai és brit történészek egy John White – a telepesek egyike – által festett térkép tanulmányozása során fedeztek fel roppant ígéretes jeleket.


(Forrás: AP/British Museum)

Az akkori térképek ugyanis a lehetőségekhez képest hihetetlenül pontosak voltak, hiszen az Új Világba beruházó vállalkozók és telepesek számára a legkisebb részlet is kulcsfontosságú lehetett. A fenti képen is viszonylag jól látható két javítás, a történészek pedig arra voltak kíváncsiak, hogy ezek a tapaszok mit próbáltak elrejteni.

Az egyik a Pamlico-folyó partján található falvak elhelyezkedését pontosította, míg a másik egy lehetséges erődítményt tüntetett el a térkép színéről.


(Forrás: AP/British Museum)

A történészek szerint valószínűnek tűnik, hogy a Roanoke-kolónia lakossága valamilyen oknál fogva itt próbált ismét megtelepedni, azonban jelenleg a terület nagy részén egy golfpálya terül el, így az esetleges ásatásokra még akár éveket kell várni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik