Tudomány

8 év alatt készült el az új arca

Magyar fejlesztésű módszerrel állítják helyre az autóbalesetben megsérült, vagy veleszületett rendellenesség miatt torzult arcokat a Semmelweis Egyetemen. Három dimenzióban tervezik meg a plasztikai műtéteket, így sokkal pontosabb és precízebb eredményt tudnak elérni.

Balesetben roncsolódott arc, születési rendellenesség – örök bélyeg. Hogy milyen mértékben tudják visszaállítani az arc eredeti állapotát a szakorvosok, és főként a funkcionális részeket (fogazat, állkapocs, idegek, stb.) az a betegek életminőségét alapvetően meghatározza. A beavatkozások sikerét segíti az a Magyarországon egyedülálló 3 dimenziós adatbázis, melyet a Semmelweis Egyetem Arc- Állcsont- Szájsebészeti és Fogászati Klinikájának szakemberei készítenek.

Az úgynevezett 3D-adatbázis az átlag európai arcforma adatait tartalmazza, melyhez, mint etalonhoz hasonlíthatják a sebészek azokat a kóros eseteket, melyeknél nem tudják, hogy milyen volt pontosan az eredeti arcforma. Mint például azé a férfié, aki 2004-ben szenvedett súlyos autóbalesetet, és akinél először alkalmazták „élesben” a klinika orvosai az eljárást.

Figyelmeztetett: ne menjek közelebb!

Zsolt az M3-as autópálya 41-es kilométerénél kapott defektet, az autó pedig a férfival együtt az út mögötti földúton landolt. Az ütközés következtében az arcát szinte a felismerhetetlenségig szétroncsolta a kicsapódó légzsák, a bal szeme lényegében kiszakadt a helyéről, állkapcsa eltört, a száját nem tudta rendesen összezárni az első ellátás után sem. Sokáig az evés is problémát jelentett.


Csak annyit mondott, ne menjek közelebb
Fotó: Neményi Márton

„Amint magamhoz tértem a sokkból, észleltem, hogy nagyon nagy a baj. Körülöttem minden csupa vér volt, a segítségemre siető másik autós pedig húsz méterre tőlem csak annyit mondott, ne menjek közelebb, már hívta a mentőket! Ekkor belenéztem a visszapillantó tükörbe, és rettenetes kép fogadott. A hollywoodi maszkmesterek megirigyelték volna a kinézetem” – idézi fel a tragikus este emlékeit Zsolt.

Az akkor 36 éves informatikust először Hatvanba, majd a Miskolci kórházba szállították, ahol elvégezték rajta az első műtétet.

„Kriminális állapotban voltam. Nyálelszívóra volt szükségem, gyomorszondán keresztül pépes ételeket ettem hetekig, és jegyzetfüzetre írogattam, mert nem tudtam beszélni. Második hete feküdtem a kórházban, amikor a kezelőorvosom a fülem hallatára ecsetelte fogszabályozó orvos kollégájának, hogy az ép jobboldali fogsorom elköszörülésével kívánja helyreállítani az állkapcsomat. Ekkor vált világossá számomra, hogy innen, amint lehetőségem van rá, szabadulnom kell” – meséli Zsolt, aki egyik ismerősétől hallott arról, hogy Budapesten, a Semmelweis Egyetem Arc- Állcsont- Szájsebészeti és Fogászati Klinikáján modern eljárással arcrekonstrukciós műtéteket végeznek. Egy hónappal a baleset után már dr. Barabás József igazgatóval és dr. Vízkelety Tamás főorvossal tervezték az operációsorozat menetét.

Nem ismerte fel a fiát

Évente 100-200 arcrekonstrukciós műtétet végeznek a szakemberek Magyarországon, és korábban csupán kétdimenziós adatokkal, „szemre” dolgoztak, és a sebész „szobrászképességeire” volt bízva az eredmény. Vagyis a beavatkozásokat különféle hagyományos röntgenfelvételek és CT segítségével tervezték. A röntgen azonban csak 2D analízist, a CT ugyan már 3D ábrázolást is lehetővé tesz, azonban rendkívül nagy a sugárterhelés, ezért alkalmazása korlátozott.

Az áttörést 2007-ben az úgynevezett ConeBeam (CBCT) vizsgálat elérhetősége és alkalmazása hozta, ami a CT-hez képest tizedakkora sugárterhelést jelent a betegeknek. A speciális berendezéssel készült felvételen a csontok pozícióit mérni tudják az orvosok, mivel a felvételeken a pontok 3 dimenzióban jelennek meg, és ezek alapján rekonstruálják a korábbi arcot. A háromdimenziós megjelenésnek köszönhetően tehát sikeresebb lehet a rekonstrukciós műtét.

„Az eddigi röntgenvizsgálatok alapján csak egy bizonyos síkban láttuk azokat a pontokat, amelyek alapján műtéteket végeztünk, ennek a programnak a segítségével viszont lehetővé válik, hogy a térben forgatva, bárhol, mindig ugyanazt a pontot, ugyanabban a helyzetben értékeljük. Ami egy pontosabb helyreállítást, illetve mérést tesz lehetővé. Emellett akár az arc karakterének teljes megváltoztatására is lehetőségünk van” – magyarázza dr. Barabás József, a klinika vezetője.

Azt meséli, volt olyan betegük, akit a műtét után még az édesanyja sem ismert fel, elment mellette a kórház folyosóján. A férfinak új személyi igazolványt és fényképes okmányokat kellett igényelnie. De külföldön arra is volt példa, hogy egy rágási rendellenességgel született páciens olyannyira nem tudta megszokni új és egyúttal szebb külsejét, hogy kérte, operálják vissza a régit.

Brad Pitt már biztosan nem leszek!

Bár Barabás József professzor hangsúlyozza: a CBCT-készülék egyik nagy előnye, hogy amit eddig évek alatt tudtak meglépni, az most akár hónapok alatt elérhető, ennek ellenére így is hosszú éveket vehet igénybe a műtétek előkészítése. Például csak Zsolt állkapcsának és harapásának helyreállítása 3 évig tartott.

A férfit összesen ötször műtötték a nyolc év alatt, arca hatalmas változáson ment keresztül. Állkapcsát rekonstruálták és műszemet is kapott. Két héttel ezelőtt esett túl az utolsó beavatkozáson. Amikor az altatásból felébredve belenézett a tükörbe, kellemes meglepetés érte. Állítja: az arca szimmetrikusabb, mint valaha.

„Soha többet nem fogok úgy kinézni, mint a baleset előtt, és már Brad Pitt sem leszek, az egészen biztos. Viszont az eredetihez nagyon hasonló külsőt kaptam. Ráadásul még annak idején sem haraptam szebben. Akár a cérnát is elharapom” – viccelődik Zsolt, aki a többi közt azért vállalta a mostani riportot, hogy felhívja szerencsétlenül járt sorstársai figyelmét, van mód arra, hogy „visszanyerjék egykori önmagukat” és jobbá, komfortosabbá tegyék a mindennapjaikat.

„Az élet megy tovább. Sokan közhelynek tartják, de ez a legnagyobb tanulság. Ezt üzenném mindenkinek, aki hozzám hasonló nehézségekkel küzdött vagy küzd jelenleg is” – zárja történetét a férfi, aki nemrég megnősült, tavaly pedig megszületett első gyermeke, Márk. Mint fogalmaz: „A kisfiú rám hasonlít, mégis gyönyörű.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik