Tudomány

Harry Potter és az orvostudomány?

J. K. Rowling története inspirálta azt az ausztrál vegyészmérnököt, aki gyorstesztet talált fel a vércsoport megállapításához.

A feltaláló Vej Sen, a Monash Egyetem munkatársa szerint a teszt természeti katasztrófák idején vagy háborús területeken különösen nagy segítségül szolgálhat.

A vegyészmérnök kollégáival egy mindössze tíz négyzetcentiméteres papírt hozott létre, amelybe a négy vércsoport (A, B, AB és 0) antitestjeit integrálták – egy, a papírra kent vércsepp az egyik oldallal reakcióba lép és láthatóvá válik a vércsoport. A papírral ráadásul az RH-faktor is megállapítható, a vércsoporton kívül ez a változó szükséges annak megállapításához, pontosan milyen vérre van szüksége egy esetleg transzfúziót igénylő páciensnek.

Sen elmondása szerint az ötlet akkor született meg, amikor látta a Harry Potter és a Titkok Kamrája című filmet. Ebben a varázslótanonc feltesz egy kérdést Tom Riddle naplójának és egy varázslat segítségével írásos választ kap. “Akkor jutott eszembe az ötlet, hogy miért is ne lehetne egy vérteszt is ennyire könnyű?

Ajánlott videó

Olvasói sztorik