Tudomány

Harry Potter és az orvostudomány?

Ughy Márton
Ughy Márton

2012. 05. 03. 07:14

J. K. Rowling története inspirálta azt az ausztrál vegyészmérnököt, aki gyorstesztet talált fel a vércsoport megállapításához.

Korábban a témában:

A feltaláló Vej Sen, a Monash Egyetem munkatársa szerint a teszt természeti katasztrófák idején vagy háborús területeken különösen nagy segítségül szolgálhat.

A vegyészmérnök kollégáival egy mindössze tíz négyzetcentiméteres papírt hozott létre, amelybe a négy vércsoport (A, B, AB és 0) antitestjeit integrálták – egy, a papírra kent vércsepp az egyik oldallal reakcióba lép és láthatóvá válik a vércsoport. A papírral ráadásul az RH-faktor is megállapítható, a vércsoporton kívül ez a változó szükséges annak megállapításához, pontosan milyen vérre van szüksége egy esetleg transzfúziót igénylő páciensnek.

Harry Potter inspirálta vérteszt (vérteszt, harry potter, )Sen elmondása szerint az ötlet akkor született meg, amikor látta a Harry Potter és a Titkok Kamrája című filmet. Ebben a varázslótanonc feltesz egy kérdést Tom Riddle naplójának és egy varázslat segítségével írásos választ kap. “Akkor jutott eszembe az ötlet, hogy miért is ne lehetne egy vérteszt is ennyire könnyű?

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Egerszalók, 2016. szeptember 13.
Az Egerszalóki Gyógy- és Wellnessfürdő - Saliris Spa és Konferencia Hotel épülete a Forrás út 4. szám alatt. A vizet 1992-ben az Egészségügyi Minisztérium gyógyhatásúnak minősítette. Ennek jelentőségét felismerve épült a Saliris Resort gyógyszálloda. 
MTVA/Bizományosi: Faludi Imre 
***************************
Kedves Felhasználó!
Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítője közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.