Tudomány

Ettől nagyobb a munkakedv

A kulcs a dopamin nevű vegyület, azonban a tudósok szerint nem mindegy, hogy melyik "ajtót" nyitja.

Míg egyesek hosszan és keményen tudnak dolgozni, mások hamarabb elveszítik az érdeklődésüket és inkább lustálkodnak – egy kutatócsoport pozitronemissziós tomográfiai (PET) vizsgálattal próbált fényt deríteni az agyakban jelentkező különbségekre. A Journal of Neuroscience szaklapban megjelent tanulmányuk szerint az agy három területén jelentkező dopaminszint a meghatározó.

A vizsgálati eredmények szerint azoknál, akik hajlandóak odatenni magukat, több dopamin szabadult fel az agy azon részében, amely a jutalmazásért és motivációért felel; ezzel szemben azoknál, akik nem szívesen dolgoznak, a dopaminszint sokkal magasabb volt az agy azon területén, amelyet az érzelmekkel és a kockázatészleléssel hoznak összefüggésbe.

David Zald, a kutatók egyike a EurekAlertnek fejtette ki az előbbiek fontosságát: “Korábbi patkánykísérletek már megmutatták, hogy a dopamin elengedhetetlen szerepet játszik a motivációban, azonban ez a kutatás új ismereteket nyújt arról, hogy a dopamin miként határozza meg az egyedi különbségeket az emberi viselkedésben.

Az, hogy ez a roppant fontos vegyület ilyen ellentétes hatásokat képes elérni az agyban nemcsak érdekes, hanem egyúttal nyugtalanító is, hiszen számos pszichotróp gyógyszer az egész agy dopaminszintjét módosítja, mikor úgy tűnik, a helyi kezelésre kellene koncentrálni.

Nekünk pedig már csak az a kérdésünk, hogy mikorra készül el az a tabletta, amitől még hétfőn is óriási lesz az ember munkakedve?

Ajánlott videó

Olvasói sztorik