Tudomány

A pornó leállítja az agyat

Legalábbis a nőkét biztosan - állítja egy holland kutatás.

A Groningeni Egyetem Orvosi Központjának munkatársai tanulmányukat tizenkét egészséges, menopauza előtti, fogamzásgátló tablettát használó nő segítségével készítették el.

A tesztalanyok agyát pozitronemissziós tomográfia (PET) segítségével vizsgálták, miközben három filmet nézettek meg velük. Az egyik a karibi térség tengeri élővilágát mutatta be, míg a másik kettő úgynevezett “női pornófilm” volt.

Az eredmények azt mutatták, hogy a nagy intenzitású pornográf felvételek megtekintése során sokkal kevesebb vér áramlott az elsődleges látókéregbe. Érdekes módon ugyanez történik akkor, mikor az embernek valamilyen nem vizuális feladatot kell elvégeznie, például szavakat memorizálnia. Ezzel szemben a kontrollként működő természetfilm alatt az átlagosnál több vér tódult a látókéregbe, hiszen a résztvevőknek új vizuális ingereket kellett feldolgozniuk – míg a pornónál tudták, hogy “mi vár rájuk”.

Gert Holstage, a kutatásban részt vevő egyik neurológus a LiveScience-nek ezt azzal magyarázta, hogy az agy valószínűleg a szexuális izgatottságra koncentrál a vizuális ingerek feldolgozása helyett. “Azt kell megérteni, hogy az agy a lehető legtöbb energiát kívánja megspórolni, vagyis ha az agy valamelyik részének nem szükséges magas szinten dolgoznia, azonnal kikapcsol.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik