Tudomány

Galaktikus programok a csillagászat napján

A Magyar Csillagászati Egyesület országszerte várja az érdeklődőket a tavaszi égbolt látványosságaival.

A csillagászat napja úgynevezett mozgó ünnep, amely a naptári napok helyett a Holdhoz igazodik, általában az első negyedhez legközelebbi szombatra esik. Idén az első negyed április 29-re esik, ezért a csillagászat napján, április 28-án még éppen nem félholdat lehet megfigyelni.

A fővárosban az óbudai Polaris Csillagvizsgálóban már déltől várják az érdeklődőket távcsöves Nap-bemutatóval, este pedig a Hold, a Vénusz, a Mars és a Szaturnusz lesz “távcsővégen”. A látogatók a kiváló asztrofotós, Éder Iván A Déli Égbolt Csodái című kiállítását is megtekinthetik, de lehetőségük lesz magával a fotóssal is beszélgetni. A déli égbolt jelen esetben nem napszakot és nem égtájat, hanem bolygónk déli féltekéjét jelöli, vagyis a képeken olyan csillagképek láthatóak, melyek az északi féltekéről – így Magyarországról is – nagyon kedvezőtlenül, vagy egyáltalán nem is figyelhető meg.

Akinek nincs lehetősége az óbudai csillagvizsgálóig eljutni, az se búsuljon, mivel a Magyar Csillagászati Egyesület tagjai és társszervezetei az ország több pontján is várják azokat, akik szívesen néznek az ég felé.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik