Tudomány

Megtalálták a legősibb élőlényt a Földön

Norvég kutatók egy Oslo melletti tó iszapjában élő mikroszkopikus algaevő szervezetetről megállapították, hogy a legrégebbi élőlény és az ember legtávolabbi élő rokona.

Körülbelül egymilliárd éve fejlődhetett ki a nehezen behatárolható egysejtű teremtmény, amelyet nem sikerült beilleszteni az élőlények eddig ismert rendszertani kategóriái közül egyikbe sem – nem állat, nem növény és nem parazita, gomba vagy alga.

“Az élet fájának egy ismeretlen ágát találtuk meg, amely ebben a tóban él. Teljesen egyedi! – mondta Kamran Schalchian-Tabrizi, az Oslói Egyetem munkatársa.

Mint hozzátette, “eddig nem ismertünk az élő szervezetek között olyan csoportot, amely a gyökerekhez közelebbről eredne, mint ez a faj”, amely immár a Collodictyon elnevezésű, számára létrehozott új rendszertani kategóriába került. A tudósok úgy vélik, hogy a felfedezés betekintést nyújthat abba, milyen lehetett a földi élet több száz millió évvel ezelőtt.

A Collodictyon egy Oslótól 30 kilométerre délre lévő, As nevű kis tó iszapjában él, sehol máshol nem találták még meg. Négy ostora van, ezeket farokszerű propellerként használja fel mozgásához. Mérete 30 és 50 mikrométer között van. A többi eukariotához hasonlóan van sejtmagja, melyet membrán vesz körül.

“Nem igazán társasági lények. Legjobban akkor tenyésznek, ha egyedül vannak, és napirenden van közöttük a kannibalizmus” – idézte fel Dag Klaveness társkutató, aki tanulmányukhoz több milliót tenyésztett az aprócska élőlényből.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik