Tudomány

A világ legidősebbje a 33 éves Csókos

A Miskolci Állatkertben élő Mayotte-maki szerdán ünnepelte születésnapját.

Csókos a nemzetközi nyilvántartások adatai szerint a világ legidősebb Mayotte-makija (eulemur fulvus mayottensis) – 1979. április 25-én, a berlini Tierparkban jött világra, kezdettől fogva emberek gondozták, ezért mind a mai napig nagyon ragaszkodik az emberi társasághoz. Idős kora miatt már kevésbé aktív, ennek ellenére jó egészségi állapotnak örvend.


Gondozói a kedvenc csemegéiből készített tortával és kis virágcsokorral ajándékozták meg
(Fotó: ng.hu / Veress Tamás)

Mindössze egyéves volt, amikor a Budapesti Állatkertbe került, ahol 15 évet élt, majd 1995-ben került Miskolcra. Budapesten röfögésszerű hangja miatt a Röfi nevet kapta, később azonban átkeresztelték Csókosnak, mivel az emberekhez való ragaszkodását azzal is kimutatja, hogy a kifutójába lépő gondozót “csókokkal” üdvözli.

A Mayotte-maki a barna maki egyik alfaja, amely kizárólag a Madagaszkártól nagyjából 300 kilométerre lévő Mayotte-szigeten és a közelében lévő Comoro-szigeteken él.

A makifélék a természetben ritkán érik el a 20 éves kort, de állatkertekben is nagyon kivételes esetben élnek 30 évnél tovább. Az eddig ismert legidősebb állat egy barna maki és szerecsen maki hibridje volt, amely 39 évet élt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik