Tudomány

Növénytermesztő madarak

A pártás lugasépítő ültet és virágokkal díszíti otthonát, ezzel próbálja növelni vonzerejét.

A Chlamydera maculata hímje először terméseket gyűjt lugasának díszítésére, hogy azzal keltsen benyomást a tojó madarakban. Miután a szerelmi fészek termései elfonnyadtak, és elvesztették vonzerejüket, közvetlen környezetében helyezi el azokat. Ennek következtében a lugas körül előbb-utóbb színpompás növények díszelegnek, vagyis – így az Exeteri Egyetem kutatói – a pártás lugasépítő az első állatfaj, amely növényt termeszt anélkül, hogy azt táplálékként hasznosítaná.

Az ausztráliai Queensland államban található Taunton Nemzeti Parkban a nemzetközi kutatócsoport a madár lugasa körül nagy számban fedezte fel a burgonyafélék családjába tartozó Solanum ellipticum növényt, amelynek rikítóan lila virágai és zöld termései vannak.

A pártás lugasépítő körültekintő kertész, “lakóhelye” környékét gondosan megtisztítja a bozóttól és a gyomoktól, ezzel ideális körülményeket hoz létre színpompás növényei fejlődéséhez. Ténykedése feltehetően hosszú távon jövedelmező – a madár ugyanis akár tíz évig is ugyanazt a lugast használja.

A színes, már-már művészi lugasok építése az Ausztráliában és Pápua Új-Guineán honos madarak nászviselkedésének része, ennek révén váltak ismertté.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik