Tudomány

Akár öt centivel magasabbnak tűnsz, ha fegyvered van

Nagyobbnak látjuk valóságos méretüknél a kezükben fegyvert tartó embereket.

Már az ősembernél is jelen volt az a mechanizmus, hogy az ember a potenciális ellenfél méretét tudat alatt felmérte, hogy megbecsülhesse, van-e esélye egy esetleges harcban. A Kaliforniai Egyetem kutatóinak vizsgálata azért érdekes, mert lőfegyvernél lényegtelen a fegyvert elsütő ember mérete.

Daniel Fessler összesen 628, átlagosan 34 éves önkéntest vont be a tesztekbe, akik közül 497 nő volt. A valódi teszt megkezdése előtt felmérték, hogy a résztvevők milyen pontossággal képesek fotók alapján megbecsülni az azokon ábrázolt férfiak magasságát és erejét.

A tesztsorozatból kiderült, hogy a lőfegyvert tartó kézhez tartozó férfiakat átlagosan 17 százalékkal magasabbnak és erősebbnek hitték, mint a kezükben szerszámot tartókat. A tesztalanyok a képen csak kezeket és a benne lévő eszközöket láttak.


(Forrás: PLoS ONE)

Egy második tesztsorozatban a lőfegyvert konyhakésre cserélték, összehasonlításképpen pedig ecset vagy játék vízipisztoly került a férfikezekbe. A résztvevők itt is a legveszélyesebbnek vélt fegyvert – a kést – tartó férfiakat tartották magasabbaknak és erősebbeknek.

A kutatók szerint eredményük arra utal, hogy elődeink mentális mechanizmusa ma is automatikusan működésbe lép elménkben, noha jóval összetettebb viselkedési repertoár áll rendelkezésünkre egy lehetséges konfliktus megoldására.

Fessler az eredményeket a LiveScience-nek azzal magyarázta, hogy “minden alkalommal, amikor újabb információt szerzünk be arról, hogy mennyire veszélyes a másik fél hozzánk képest, frissítjük a róla alkotott mentális képet úgy, hogy vagy felnagyítjuk vagy zsugorítjuk“.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik