Tudomány

Megtörték a húszmillió éves magányt

Orosz tudósok sokéves fúrás után érték el az Antarktisz négykilométeres jégpáncélja alatti Vosztok-tavat, amely húszmillió évig volt elzárva a külvilágtól.

A Vosztok a legnagyobbika a hatodik kontinens eddig feltérképezett tavainak, amelyek az Antarktisz jégpáncélja alatt találhatóak, s egyben ez a világ egyik legnagyobb tava. Orosz és brit kutatók fedezték fel 1994-ben a 250 kilométer hosszú és 50 kilométer széles képződményt, amelyet közel négy kilométer vastagságú jégpáncél fed. A mérések során kiderült, hogy a Vosztok-tó körülbelül 12 500 köbkilométer vizet tartalmaz.

A fúrást 1989-ben kezdték, de kétszer is évekre félbeszakították pénzhiány, illetve műszaki-ökológiai problémák miatt, míg végül 2006-tól már folyamatosan végezték a munkát. A szentpétervári északi és déli sarkvidéki kutatóintézet közelése szerint február 5-én, vasárnap érték el 3768 méteres mélységben a tó felszínét.

A tudósok reményei szerint a hermetikusan elzárt tó vízében új életformákat, legfőképp mikroorganizmusokat fedezhetnek fel – a jég által elzárt vizekben nagy valószínűséggel a ma ismert, felszíni mikroorganizmusoknál jóval kezdetlegesebb, ősi mikrobák élnek.


A Vosztok-tó segítségével továbbá megismerhető, hogy milyenek lehetnek az életfeltételek a Marson, valamint Jupiter holdján, az Európán.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik