Tudomány

Kiszámolták a tökéletes mosolyt

Davis Holmes, a Manchesteri Metropolitan Egyetem pszichológusa azt vizsgálta, miért sugároz az egyik ember arca borút, míg a másiké csupa kellem és báj.

Arra a következtetésre jutott, hogy a szép mosolyhoz az arcformának van sok köze – megállapította, hogy különösen a szem körüli izmok milyenségének és azok használatának köszönhető a vonzó mosoly.

Holmes munkatársaival egy “képletet” is kidolgozott a tökéletes mosolyhoz, amit az önbizalom, az arcforma, az ajkak és a fogak állapotából összeállított számítás ad meg. Persze ez csupán azt jelenti, hogy meg tudták állapítani, mely részletek együttese ad elvileg tökéletességet.

A pszichológus elmondása szerint a mosoly jelentősen kihat társadalmi, társasági mindennapjaink milyenségére. Így munkakeresés, ismerkedés, barátkozás során is jó szolgálatot tesz a szép mosoly. “Gondoljunk csak bele, mi is sokkal kellemesebben érezzük magunkat a bőrünkben, amikor mosolygós emberek vesznek bennünket körül.

Holmesnak olyannyira igaza van, hogy korábbi kutatások szerint jobban emlékszünk arra, aki mosolyog – hogy a mosoly élettani hatásait már meg se említsük.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik