Tudomány

Elbújhatunk a mágnesek elől

Egy nemzetközi kutatócsoport olyan eszközt fejlesztett ki, amely képes bármit elrejteni a statikus mágneses tér elől - de mire jó ez?

A szupravezetésnek az energetikában való alkalmazását kutató, a szlovák Fedor Gömöry professzor és a spanyol Àlvar Sánchez vezette kutatási program most született eredményeképp burkolatot tudtak alkotni az egyenáram köré.

Lényegében arról van szó, hogy kifejlesztettek egy, a statikus mágneses teret láthatatlanná tevő eszközt.

A statikus mágneses térről tudni kell, hogy ez az, amit a mágnes vagy egy egyenáramú tekercs folyamatosan kibocsát. Az egyenáramú mágneses mezők alkalmazásának bizonnyal legismertebb vállfajaként a kórházi mágneses rezonanciás képalkotó berendezések említendők – közkeletű nevén ez az MRI-vizsgálat.

Az új spanyol-szlovák találmány első ránézésre semmi különös. Voltaképp egy olyan, kettő koncentrikus rétegből összeállított henger, amelyek közül a belső egy szupravezető anyag, a külső pedig az ezt magához vonzó ferromágneses. A csoda akkor veszi kezdetét, amikor a készüléket mágneses mezőbe helyezik, nem láttat ugyanis árnyékot. Elképesztő, de nem téríti el a statikus mágneses erővonalakat, továbbá visszatükröződés sincsen, kifejezetten erős mágneses térben is működőképes, mi több bírja a magas hőfokú nitrogénközeget. E tulajdonságainak következtében az ebbe a hengerbe helyezett, elvileg bárminemű anyag észlelhetetlenné lesz a mágneses tér számára.

A korszakindító alkotásnak a való életben történő alkalmazására számos szakterület „szemet vethet”. Àlvar Sánchez szerint jól jöhet úgy az autóiparban, mint a hajógyártásban, vagy akár a tengeralattjárók láthatatlanná tétele esetében, így a merülő egységek a mágneses felderítőkkel szemben észrevétlenek maradnak.

Az egyik legáldásosabb felhasználási területe lehet viszont az orvostudomány, mivel számos kórházi felszerelés elektromágneses védelmét megoldhatják ilyen módon. A pacemakerrel élők számára eddig nem volt lehetséges, például egy betegség esetén az MRI vizsgálat – igaz, néhány éve léteznek úgynevezett MRI-biztos pacemakerek, az új találmány azonban teljes biztonságot garantál.

Az Barcelonai Autonóm Egyetem munkatársa Jordi Prat-Camps, a tanulmány társszerzője az ng.hu kérdésére mindehhez hozzátette: “Tíz esztendeje a láthatatlanság csupán a sci-fi kategóriába tartozott. Ma már tudományos kihívást jelent hogy ez a közeljövőben igazi valósággá válhassék. Ebben az értelemben Sánchez és munkatársai jelentik a legújabb lépést eme izgalmas cél elérése felé.

Ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.