Tudomány

Milliárdnyi lakható bolygó lehet galaxisunkban

A csillagászok szerint ezek közül száz "karnyújtásnyira" van tőlünk.

Az állítást egy nemzetközi kutatócsoport az Európai Déli Obszervatórium HARPS spektrográfjával végzett vizsgálatokra alapozza. A HARPS-kutatócsoport a Tejútrendszer leggyakoribb csillagféleségét, a hideg és halovány vörös törpéket kutatta, amelyek a napok 80 százalékát teszik ki és a Tejútrendszerben számuk eléri a 160 milliárdot.

A csillagászok hat éven át 102 vörös törpét figyeltek meg a déli égbolton. Ezek körül 9 szuperföldet találtak, amelyek tömege legfeljebb tízszer múlja felül bolygónkat. Két ilyen szuperföld csillaga a Gliese 581 és a Gliese 667c lakhatósági zónájában kering, vagyis lehet folyékony víz a felszínükön.

A megfigyelések alapján a kutatócsoport kiszámította, hogy a vörös törpék 41 százalékának lakhatósági zónájában vannak bolygók, ugyanakkor a Szaturnuszhoz és Jupiterhez hasonlatos óriásbolygókkal csupán a vörös törpék 12 százaléka rendelkezik.

A Nap közelében “szerencsénkre” sok a vörös törpe, a számítások ugyanis azt jelentik, hogy 30 fényéven belül akár száz olyan bolygó is lehet, ami képes a földihez hasonló életet fenntartani.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik