Tudomány

A Nap tornádójában ötször elférne a Föld

A szuperforró gáz alkotta gigantikus forgószél sebessége elérte az óránkénti háromszázezer kilométert - a földi tornádók maximális sebessége 150 kilométer per óra.

Hszing Li és Huw Morgan, a walesi Aberystwyth Egyetem munkatársai a Manchesterben tartott Nemzeti Asztronómiai Találkozón mutatták be a Solar Dynamics Observatory (Napdinamikai Obszervatórium) felvételeit.A hatalmas tornádót 2011. szeptember 25-én figyelték meg

Ötvenezer és kétmillió Celsius-fok közötti forró gáz forgott egy úgynevezett protuberancia – a napkoronában mozgó, környezeténél sűrűbb és hűvösebb felhő – mintegy kétszáz kilométer hosszú csavarvonala mentén a Nap légkörében.

A vihar legalább három órán át tartott, Hszing Li szerint ez az első alkalom, hogy sikerült ilyen hatalmas tornádót lefilmezni. “Korábban csak sokkal kisebb forgószeleket figyeltek meg a Napon, de azokat nem filmezték le.

A csillagászok lehetségesnek tartják, hogy az ilyen tornádók megelőzik a napkitöréseket, amelyek pedig mágneses vihart okozhatnak a Föld légkörében. Ez megzavarhatja az űrszondákat, a légi közlekedést és az áramellátást is.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!