Tudomány

Teljesen új arcot kapott egy fegyverbalesetben megsérült férfi

Az eddigi legkiterjedtebb arcátültetés során kapott új arcot, fogakat, nyelvet és állkapcsot is.

Az eddigi legkiterjedtebb arcátültetés során kapott új arcot, fogakat, nyelvet és állkapcsot az a 37 éves amerikai férfi, aki 1997-ben egy fegyverbalesetben sérült meg – jelentették be kedden. Norris balesetének körülményeiről nem tártak fel részleteket, annyit lehet tudni, hogy elvesztette orrát, ajkát és szájmozgása zömét.

Richard Lee Norris 1993-ban, 1997-ben és 2012-ben.

A 37 éves Richard Lee Norris még 1997-ben sérült meg, a Marylandi Egyetem Orvosi Központjának tájékoztatása szerint felépülőben van a múlt heti műtét után, kezdi érezni arcát, és visszanyerte szaglását is, amelyet a baleset következtében elvesztett.

Mint Eduardo Rodriguez vezetősebész elmondta, Norris az elmúlt 15 évet a világtól elzárkózva töltötte, a transzplantáció az életét fogja visszaadni neki. A mostani a páciens 23. arcműtétje volt azóta, hogy hét évvel ezelőtt megkezdték arcának helyreállítását. Ez a 36 órán át tartó beavatkozás volt a legkiterjedtebb, mert magában foglalta a fogak, a nyelv, a felső és alsó állkapocs beültetését, sőt a szükséges összes arcszövet transzplantációját is.

Az első teljes arcátültetést 2005-ben végezték Franciaországban egy nőn, akinek arcát kutyája marcangolta szét, az Egyesült Államokban az első arctranszplantációt a Clevelandi Klinikán hajtották végre 2008-ban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik