Tudomány

Megtalálták a csillagrobbanás lehetséges forrását

Egy nemzetközi kutatócsoport valószínűleg azonosította a szemünk előtt lezajló szupernóva-robbanás "áldozatát".

Néhány nappal ezelőtt írtunk az Oroszlán csillagképben, a 38 millió fényévnyire található Messier 95 küllős spirálgalaxisban feltűnt szupernóváról – a csillagászok időközben színképelemzési mérésekkel kimutatták, hogy hidrogént tartalmaz, vagyis II típusú szupernóva, és úgy gondolják, azt is megtalálták, hogy pontosan melyik csillagról is van szó.

Nancy Elias-Rosa, a Spanyol Űrkutatási Intézet asztronómusa által vezetett kutatócsoport a hawaii Mauna Kea-csúcson működő kanadai-francia-hawaii teleszkóp (CFHT) legújabb felvételeit hasonlította össze a Hubble-űrteleszkóp által évekkel korábban, az M95 galaxisról készített képekkel.

A régi felvételeken fedeztek fel egy olyan csillagot, amely vörös szuperóriásnak tűnik – a potenciális áldozat egy, a fejlődése végső stádiumában lévő masszív csillag. A feltételezések szerint az ilyen csillagok, miután már elhasználták nukleáris tüzelőanyag-készletüket, felrobbannak, és fekete lyukká vagy neutroncsillaggá válnak. Végső ellobbanásuk során óriási mennyiségű energiát bocsátanak ki, elárasztva fényükkel a világegyetemet.

A robbanás pontos forrásának megállapításához azonban további megfigyelésekre lesz szükség.


Az M95 galaxis szupernóva előtt és után – a csillagváros bal felső sarka az érdekes. A két fénykép egyetlen nap különbséggel készült.
(Fotó: Parijat Singh)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik