Tudomány

Közeledik a rekordméretű napkitörés

Legjobb esetben szokatlan helyeken tűnik fel a gyönyörű sarki fény, a pesszimisták viszont a modern világ leállására figyelmeztetnek.

Mint arról a Hír24 is beszámolt, a hetet egy pusztító erejű napkitöréssel kezdtük, majd mikor már kezdtünk megnyugodni, a Jupiter méreteit megközelítő, AR1429 katalógusjelű napfolt rákapcsolt, és egy olyan napkitörést engedett meg magának, amilyenre fél évtizede nem volt példa. Ez látható az alábbi felvételen:


(Forrás: Shawn Malone)

A vasárnapi koronakilökődéssel szerencsénk volt, a jelentős része (magyar idő szerint) szerda hajnalban elhaladt a bolygónk mellett, azonban a legutóbbi, X5-osztályú jelenségért is felelős napfolt mozgása egyre erősebb, ráadásul jelen esetben elkerülhetetlen kitörést jelent.

A rekorder erejű fler becsapódását az első becslések magyar idő szerint délután egy órára tették, azonban az űridőjósok plusz-mínusz hét órával számolnak. Ezek a jelenségek ráadásul “egymásra tolódnak”, így a lehetséges következmények legszebb előfutára, a sarki fény már az utóbbi néhány órában is egészen szokatlan helyeken jelent meg.


(Forrás: Shawn Malone/spaceweather.com)

A fenti felvételt az Egyesült Államok és Kanada határán sikerült rögzíteni, ami nemcsak délebbi megjelenésével, hanem intenzitásával is kitűnik. A fotós, Shawn Melone elmondása szerint gond nélkül világította meg a holdfényes éjszakát. De hasonló képeket készítettek a spaceweather.com olvasói világszerte, Wisconsin államtól Új-Zélandig.

Bár a napkitörések normális esetben bőrünket nem károsítják, a nap- és geomágneses viharok zavarhatják a műholdak működését, az elektromos hálózatoknak pedig számolniuk kell indukált feszültséggel és áramkimaradásokkal is. A szolgáltatók természetesen megpróbálnak felkészülni a jelenségre, a szakértők szerint azonban leginkább a vihar időzítésétől és sebességétől függ minden.

A GPS- és távközlési rendszerekben problémák jelentkezhetnek, a legnagyobb valószínűséggel veszély az Északi- és Déli-sarkvidék felett várható, az erre közlekedő légitársaságok nagy része már jelezte, hogy ideiglenesen felhagy ezekkel az útvonalakkal. Ezzel szemben a NASA közleményben közölte, hogy nem intézkedik külön védelemről a Nemzetközi Űrállomáson szolgáló legénység számára.

A fler következményeivel a becsapódás utáni 24 órán keresztül lehet számolni, vagyis a következő egy napban ne lepődjünk meg, ha valami a megszokottól eltérően működik – ha bosszankodásra lesz is okunk, mindenképp nézzünk fel az égre, mivel a sarki fény akár hazánk felett is megjelenhet.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik