Tudomány

Megtalálták az örök ifjúság titkát?

Svéd kutatóknak sikerült meghatározni egy fiatalító fehérjét, amit egereken már sikeresen kipróbáltak.

Amióta ember az ember, három alapvető kérdés foglalkoztatja: létünk értelme, az ingyen sör és az örök élet. S bár az első kettővel az évezredek során nem haladtunk sokat, a harmadik témakörben jelentős tudományos előrelépéseket tettünk.

Ennek legutóbbi példája az Umeai Egyetem kutatónak munkája, amely meghatározta azt a proteint, amely elengedhetetlen szerepet játszik az autofágiában – ez gyakorlatilag a sejt életciklusának utolsó szakasza, amelyben lebomlik és “újrahasznosíthatóvá” teszi magát.

A tudósok azt már eddig is tudták, hogy az autofágiának köze van a hosszú élethez, a problémát az irányíthatóság jelentette. Nos, a svédek egérkísérleteiből kiderült, hogy az SNX18 nevezetű fehérje jelentősen felgyorsítja ezt a folyamatot, ezzel pedig jelentősen megnyújtja az egerek élettartamát.

Az örök élet megfejtéséhez vannak, akik genetikai megoldást javasolnak és vannak olyanok, akik meghatározott enzimekre esküsznek – jelenleg az tűnik valószínűnek, hogy ezen módszerek kombinációja hozhatja közelebb a megoldást, a legnagyobb akadályt viszont az jelenti, hogy embereket még sosem vontak be a kísérletekbe.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik