Tudomány

Rájöttek a fiatalítás titkára

Az öregedési folyamatot nemcsak leállítani sikerült, hanem a szerveken és az agyon fiatalodás jelei is mutatkoztak.

A telomerek sapkák gyanánt védik a kromoszómák végét, hogy a sejtosztódás során ne maga a kromoszóma rövidüljön, hanem csak a telomer, míg el nem használódik. A sejt ezt követően elöregszik. A folyamat természetes része az öregedésnek, mindannyiunk szervezetében végbemegy.

Annak érdekében, hogy ne öregedjünk meg túl hamar, a telomeráz enzim képes új telomereket előállítani. A Harvard Egyetem kutatói Ronald DePinho vezetésével egereken tesztelték, hogy mi történne az enzim nélkül.

Genetikailag úgy manipulálták a rágcsálókat, hogy szervezetükből hiányozzon az enzim: a várakozásoknak megfelelően az állatok idő előtt megöregedtek.

Mihelyt a kutatók olyan injekciókat adtak be az egereknek, amelyek hatására azok újra telomerázt kezdtek el termelni, váratlan fordulat állt be: az öregedési folyamatot nemcsak leállítani sikerült, hanem a szerveken és az agyon fiatalodás jelei is mutatkoztak.

Embernél nem egyszerű megismételni a trükköt, mivel az egerekkel ellentétben az emberek nem életük végéig termelnek telomerázt, hanem csak a felnőttkor eléréséig. Ennek valószínűleg az az oka, hogy az enzim központi szerepet tölt be a rák kialakulásában is, következésképpen a szervek megfiatalodásáért valószínűleg magas árat kellene fizetni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik