Tudomány

Okosabbá tesz a rozmaring

Ughy Márton

2012. 02. 29. 12:00

Angol kutatók fedezték fel, hogy beindítja az agyat afűszernövény jellegzetes szagát adó egyik anyag.

Korábban a témában:

A Northumbriai Egyetem tudósai a kísérletbe bevont személyekkel matematikai-logikai feladványokat oldattak meg azelőtt és azután, hogy rozmaringot szagoltattak velük.

A nemrég megjelent eredmények szerint minél magasabb volt az 1,8-cineol (vagy más néven eukaliptol) koncentrációja, annál jobb eredmények születtek.

Eddig is ismert volt, hogy a cineol fájdalomcsillapító és antiszeptikus hatású – a mostani a kutatás legnagyobb hiányossága épp az, hogy bár az összefüggésre sikerült fényt deríteni, a tudósok azt egyelőre nem tudták megállapítani, hogy miért és miként stimulálja ilyen mértékben az agyat.

Az azonban biztosnak tűnik, hogy érdemes a főzés során a só és a bors mellett egyéb fűszernövényeket is használni. Aki nagyon nem szereti a rozmaringot, az próbálkozhat bazsalikommal és babérlevéllel, ugyanis ezek is tartalmaznak cineolt, de megtalálható a fekete ürömben és az orvosi zsályában is.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.