Tudomány

Világít, hogy felzabálják

Ughy Márton

2012. 02. 28. 14:30

Egyes tengeri baktériumok azért bocsátanak ki fényt, hogy megegyék őket - kétszer is.

Korábban a témában:

A legtöbb tengeri élőlény számára a biolumineszcencia legalább a közvetlen környezetet láthatóvá teszi a mély víz sötétjében, de például egyes halfajok ezzel csalogatják magukhoz a zsákmányállatokat – adódik tehát a kérdés, hogy egy baktériumnak miért jó, ha világít?

Világító baktérium (baktérium, biolumineszcencia, )
(Forrás: Alpha Galileo Foundation)

Nos, a Jeruzsálemi Zsidó Egyetem kutatói szerint a fénylő bacik épp fordítva “gondolkodnak”, zsákmány helyett ragadozókat vonzanak, persze méretük miatt inkább apró ragadozókat. A zooplanktonok ugyan elnyelik a baktériumokat, de képtelenek megemészteni őket, és megfelelő mennyiség elfogyasztása után maguk a zooplanktonok kezdenek el világítani. Őket viszont már nagyobb halak vadásszák le – így a baktériumok két étkezés után már egy egészen “elfogadható” méretű állat gyomrában találják magukat.

Genin professzor, a tanulmány egyik szerzője szerint ez a bacik számára maga a paradicsom. “Biztonságos hely tele tápanyaggal, [a ragadozó] ráadásul közlekedési eszközként is szolgál a vad óceánban.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Bengaluru, 2018. április 18.
Gyertyás virrasztáson vesz részt egy nő egy csoportos nemi erőszak és gyilkosság áldozatául esett nyolcéves indiai lány emlékére Bengaluruban (korábban Bangalor) 2018. áprlilis 17-én. A nomád törzsben élő lány 2018 januárjában halt erőszakos halált az észak-indiai Dzsammu állam Kathua körzetében. (MTI/EPA/Dzsagadis Nv)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.