Tudomány

Űrkukásautót fejleszt Svájc

Ughy Márton
Ughy Márton

2012. 02. 17. 11:06

A projekt várhatóan 10 millió svájci frankot fog felemészteni, ami azonban az űrszemét "fenntartásának" csupán töredéke.

Korábban a témában:

CleanSpace One működési elve (cleanspace one, űrkukásautó, űrszemetes, )
(Forrás: EPFL)

Az ember 1957-ben küldte fel első általa készített holdját az űrbe, hogy a bolygó körül keringjen – az azóta eltelt bő fél évszázadban sok mindent sikerült elérni, egyet azonban nem: feltakarítani magunk után. Az űrszemét egyaránt veszélyezteti a Nemzetközi Űrállomást és a Földet is, hogy arról a hétszáznál is több, működő műholdról ne is beszéljünk, melyek most is a fejünk felett dolgoznak.

Az utóbbi években nemcsak az ütközések okoztak millió dolláros nagyságrendű károkat, hanem a több ezer nagyobb darab megfigyelése is, amely azonban elengedhetetlen például az űrhajósok életének védelme érdekében.

A problémát kezelésbe vennék az oroszok és az amerikaiak is, kézzelfogható sikereket mégsem tőlük, hanem a svájciaktól várhatunk a közeljövőben.

A CleanSpace One (vagyis TisztaŰr Egyes) névre hallgató “űrkukásautó” alig nagyobb a nemrég felküldött Masat-1-nél, a lausanne-i Svájci Szövetségi Technológiai Intézet (EPFL) kutatócsapata szerint mégis megoldást jelenthet találmányuk, amely első próbáján a 2009-ben felküldött, szintúgy svájci Swisscube pikoszatelitet, vagy a 2010-ben űrbe vitt unokatestvérét, a TIsatot tolná az atmoszférába, így égetve el azt.

A végleges rendszer a svájci fejlesztők reményei szerint hatékonyabb és gazdaságosabb lesz annál, hogy egy-egy eszköz csak egy-egy szeméttel bánjon el – a feladat azonban roppant nehéz, hiszen mind az űrkukás, mind az űrszemét hihetetlen sebességgel halad, az utóbbi ráadásul valószínűleg össze-vissza pörög is, vagyis nem könnyű “elkapni”.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Saudi soldiers stand guard as a Saudi air force cargo plane, carrying aid, lands at an airfield in Yemen's central province of Marib, on February 8, 2018. (Photo by ABDULLAH AL-QADRY / AFP)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.