Tudomány

Vodka segít beszéd

Ughy Márton

2012. 02. 15. 11:31

Tudományos bizonyítást nyert az, amit legtöbben valószínűleg mindig is tudtunk: némi alkohol javítja kommunikációs képességeinket.

Korábban a témában:

A chicagói Illinois Egyetem kutatói kísérletükhöz meggyőztek néhány embert arról, hogy fogyasszanak egy kevés vodkát – a résztvevők véralkoholszintjét 0,8 ezrelékre tornázták fel -, majd az asszociáció és a verbális kreativitás mérésére szolgáló teszteket töltettek ki velük.

Természetesen a kísérletet elvégezték egy józan kontrollcsoporttal is.

A “részeges” tesztalanyok átlagosan 11,5 másodperc alatt válaszolták meg azokat a három szóból álló feladványokat, melyeknél egy negyedik szóval kellett kifejezni az eredeti szavak közötti kapcsolatot, míg az absztinenseknek ehhez átlagosan 15,4 másodpercre volt szükségük.

A tanulmányt jegyző kutatók egyike, Jennifer Wiley a New Scientistnek egyenesen azt állította, hogy “ha egy zeneszerző vagy művész nem tudna szabadulni egy korábbi ötletétől, az alkoholos mámor valóban segítheti a kreativitását“.

Ennek fényében kívánunk mindenkinek kreatív munkanapot. Egészségünkre.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Le·nyfalu, 2009. november 14.
Egy civil gÈpkocsiba rejtett traffipax Le·nyfalun. Az idÈn ·prilis Ès j˙nius kˆzˆtt nagymÈrtÈkben nıtt a hal·los kˆz˙ti balesetek sz·ma, Pest megyÈben, ezÈrt szolg·latba ·llÌtottak egy "l·thatatlan traffipaxot", egy "rendıri jelleg nÈlk¸li civil szemÈlygÈpkocsit", amely mozg·s kˆzben is kÈpes rˆgzÌteni a szab·lysÈrtÈseket. V·con Ès Le·nyfalun pedig, sebessÈgmÈrı rendırt ·br·zolÛ b·bukat is "szolg·latba" helyeztek a megelızÈs vÈgett.
MTI FotÛ: Kov·cs Attila
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.