Tudomány

Mit csinál Masat az űrben?

Az első magyar műhold egyebek mellett egy egyedülálló kísérletet végez, hajtóművek nélkül próbál manőverezni.

Horvai Ferenc, a Magyar Űrkutatási Iroda tanácsosa szerint nagyon nehéz volt egy ilyen szatellitre eredeti kísérletet kitalálni, hiszen rengeteg diákműhold létezik, a BME hallgatóinak mégis sikerült. “Egy körülbelül 20 centiméteres, kinyúló fémlemezről van szó, amelyet elektromosan feltöltenek és megpróbálnak a Föld mágneses erővonalai mentén stabilizálni. A műhold elvileg össze-vissza pöröghet, de amennyiben ez az eljárás sikerrel jár, akkor bebizonyítják, hogy igenis lehetséges akár hajtóművek nélkül is stabilizálni egy szatellitet.


A Gömböccel együtt lett kiállítva a Masat-1 ikerpéldánya (Fotó: Ughy Márton)

A MŰI tanácsosa kitért arra is, hogy egész Európa küszködik megfelelő mérnöki utánpótlás hiányával. “Kevés az olyan hallgató, aki jártas a high tech területén. Magyarország egy működő komplett műhold létrehozásával demonstrálta, hogy rendelkezünk utánpótlással.

Horvai Ferenc hozzátette: gazdasági vetülete is van a Masat-projektnek, hiszen minden, az űrkutatásba befektetett euró ötszörösen térül meg.

A fejlesztőcsapat figyelemmel kíséri a Masat-1 belső, önellenőrzésből származó mérési adatait, mindenekelőtt a hőmérsékleti eloszlást, az áramfogyasztást, belső feszültséget. Gschwindt András projektvezető szerint “szépen beállt” az egyensúly, nincsenek úgynevezett forró pontok, a processzorban a legmagasabb hőmérséklet 33 Celsius fok volt. “A processzor egy kis számítógép része, az felügyeli a műholdat, irányítja az összes funkcióját. Tegnap tudtuk vezérelni, a szatellit bevette az adatokat, engedelmeskedett, visszajelzett, úgy működött, mintha itt lenne mellettünk.

Olyan probléma viszont felvetődött, amelyre a kutatók nem számítottak. “A világ különböző pontjain 30-40 megfigyelőt szerveztünk be, s ők annyi adatot ömlesztettek ránk, hogy az információt fogadó két weboldal, a Masat-1 honlapja, valamint a BME rádióklubjáé megtelt. Egyszerűen nem lehetett bejutni az oldalakra, pillanatnyilag az adatbőség zavarával küzdünk, ami nagy öröm, hiszen ez azt jelenti, hogy a Föld sok pontjából kaptunk beszámolókat. Mindenhonnan gratulációk érkeztek, hiszen minden jól működik.

A műholddal kapcsolatos terveket ismertetve Gschwindt elmondta, hogy a repülés első hetében csupán megfigyeléseket végeznek. “Egy hét letelte után viszont intenzív kísérletezésbe fogunk, a legfontosabb feladat a stabilizáló rendszer beindítása, kipróbálása lesz.

A pikoműhold aktuális pozíciója itt követhető folyamatosan. A Hírcsárda szerint így kell elképzelni:

Ajánlott videó

Olvasói sztorik