Tudomány

A legnagyobb csillagvárosok rövid idő alatt jöttek létre

Ughy Márton

2012. 01. 29. 09:00

Azok a galaxisok, melyek a korai univerzumban ontották a csillagokat, napjainkra a passzivitásukról ismertek.

Korábban a témában:

A Durhami Egyetem csillagászai a chilei Atacama-sivatagban működő Európai Déli Obszervatórium APEX-teleszkópjának, valamint “Nagyon Nagy”-teleszkópjának adatai mellett a NASA Spitzer űrteleszkópjának felvételeit tanulmányozták, hogy megvizsgálják, miként alkottak halmazokat a nagyon távoli, fényes galaxisok.

Olyan galaxisokat vizsgáltak, amelyek tízmilliárd fényévnyire találhatók a Földtől, vagyis a kutatók abban az állapotukban vizsgálhatták a csillagvárosokat, amelyekben a korai univerzumban, tízmilliárd évvel ezelőtt voltak. Ebben az időben igen intenzív csillagképződés folyt, az adott galaxisokat “csillagontóként” is nevezik az asztronómusok.

A kutatások kimutatták, hogy a szorosan egymás mellett csoportosuló galaxisok sötét anyagból álló, nagyobb gyűrűn belül gyülekeztek. A csillagászok a galaxisok evolúciójának megismerése érdekében megmérték ezeket a gyűrűket, majd számítógépes szimulációval modellezték a csillagvárosok további evolúcióját.

Számításaik szerint a későbbiek során a csillagontó galaxisok elliptikus galaxisokká alakultak át – a tudomány jelen állása szerint ezek a legmasszívabb csillagvárosok.

A “csillaggyártás” szédületes tempóban folyt. Ennek köszönhetően ezekben a galaxisokban megduplázódott a csillagok száma, az aktív szakasz azonban mindössze százmillió évig tartott, ami kozmikus léptékben viszonylag rövid időnek számít, majd hirtelen véget ért, s azóta a galaxisok rendkívül passzívak.

A kutatások során a tudósok arra a következtetésre jutottak, hogy a csillagképződés leállta a galaxisokban “fészkelő” szupermasszív fekete lyukakkal hozható összefüggésbe.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Mérk, 2017. április 4.
Koncányi Zsoltné, a Nő az esély című program tanulója viszi a tisztálkodáshoz szükséges eszközöket a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Harmónia Egyesített Szociális Intézményben Mérken 2017. április 4-én. Nő az esély címmel 7,5 milliárd forint keretösszegű pályázati program indult áprilisban mintegy kétezer, nagyrészt roma nő és pár férfi képzésének és foglalkoztatásának segítésére.
MTI Fotó: Balázs Attila
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.