Tudomány

Megint eltűnt Atlantisz

Demeter Péter
Demeter Péter

2012. 02. 06. 18:30

A Google Earth Óceán funkciójának vasárnapi frissítése óta, nem látható a sokak által Atlantisznak vélt képződmény.

Korábban a témában:

A furcsa vésetekkel teli, több mint 160 kilométer széles terület Afrika nyugati partja mellet volt látható, szakértők szerint egy adathiba folytán.

˝Atlantisz ismét a legendákba veszett.” Kommentálta a Google, a funkció harmadik évfordulóján megjelent frissítést, mely eltűntette a sokak fantáziáját megmozgató vonalakat.

A Google és a Nemzeti Óceáni és Légköri Hivatallal (NOAA) már több éve dolgozik együtt a tengerek és óceánok feltérképezésén. Előbbi feladatot szonárokkal ellátott NOAA hajók flottája végzi, fel lehajózva a vizeken. A szonárok által kibocsájtott hangimpulzusok az óceáni kéreglemezekről visszaverődve egy aktív szonárba érkeznek, majd a kibocsájtás és visszatérés közötti időkülönbségből kiszámítják a megtett távolságot. Ezekből az adatokból már képesek nagypontosságú domborzati modelleket készíteni. Szakértők szerint egy hiba folytán 1százaléknyi eltérés keletkezett az érintett területeken begyűjtött adatokban. Ez nem tűnik soknak azonban éppen elég volt ahhoz, hogy kirajzolódjon a hajó útvonala. Az elmúlt három évben, a Kaliforniai Egyetem diákjai és a NOAA szakértői azonosították és kijavították a hasonló hibákat, így a térképeken már nem láthatóak a rendezett utcákra hasonlító vájatok.

A programhoz hamarosan újabb frissítés érkezik, ami az ígéretek szerint kétszer pontosabbá varázsolja majd a tengerfenékről készült térképeket.

atlantisz (atlantisz)
A varázslatos Atlantisz – forrás: Google Earth

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Puidoux, 2018. szeptember 25.
Saszla szőlőt szüretelnek a lavaux-i szőlőültetvényeken a nyugat-svájci Puidoux-ban 2018. szeptember 20-án. A Genfi-tó északi partja mentén 898 hektáron elterülő, lavaux-i teraszos művelésű szőlőskertek 2007-ben kerültek fel az UNESCO kulturális világörökségének jegyzékére. Az itt termő legismertebb szőlőfajta a saszla. A borvidéket a „három nap” régiójának is hívják, mivel a szőlőtermesztéshez szükséges napfény és meleg három helyről érkezik, az égből, a tó felszínéről és a teraszokat tartó kőfalakból. (MTI/EPA/Valentin Flauraud)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.