Tudomány

Cukor vagy édesítőszer – egyik rosszabb, mint a másik?

Egyesek olyan szigorral szabályoznák a cukrot, mint a dohányt és az alkoholt - mások szerint az alternatívája se jobb.

Bár a tudósok között nincs egyetértés, egyre több kutatás utal arra, hogy a cukor sajátságos tulajdonságai a stroke, a szívroham és a diabétesz kiváltó okai lehetnek. S bár a legtöbben valószínűleg nem értenénk egyet azzal, hogy a péksüteményre olyan törvények vonatkozzanak, mint a cigarettákra, a San Francisco-i Kaliforniai Egyetem élelmezési szakértői épp ezt javasolják.

Mikor terjedésnek indultak a nullakalóriás üdítők és a mesterséges édesítőszerek, legtöbben úgy éreztük, hogy fogyókúrás imáink végre meghallgattattak, azonban ezen a téren is rossz hírekkel szolgál a tudományos világ. Egyre szaporodnak ugyanis azok a tanulmányok, melyek ugyanazokkal a betegségekkel hozzák összefüggésbe az “édeskéket”, mint amiért a cukrot szokás okolni. A Wirednek nyilatkozó tudósok szerint a legnagyobb problémát az jelenti, hogy ezek a kutatások (egyelőre) csak az összefüggéseket próbálják feltárni, azonban az ok-okozati összefüggésre nem adnak választ.

Figyelemre méltó azonban az a 2008-as amerikai kísérlet, melyben patkányokon próbálták ki az egyes édesítőszereket: egy csoport egyszerű cukrot, egy másik glükózt, míg egy harmadik nullakalóriás szaharint kapott a normális tápja mellé. Az eredmény mindenkit meglepett: épp a harmadik csoport hízott meg a leginkább. A patkányokat a kutatás után, 2009-ben még egyszer megvizsgálták és arra jutottak, hogy a túlsúly annak ellenére megmaradt, hogy az állatoknak már nem adagolták az édesítőszert.

A kutatók azt valószínűsítették, hogy a patkányok teste automatikusan elkezdett tartalékolni, mikor azt érzékelte, hogy a szaharinból nem jut kalóriákhoz, vagyis olyan, mintha koplalna. A tudósok szerint az emberekben is hasonló folyamat zajlódhat le.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik