Tudomány

A történelem legkeményebb hóviharai

Mínusz fokok, heves havazás és viharos szél - a frizurának meg már mindegy.

Hajlamosak vagyunk a pár napja ránk tört zimankót rendkívüli, szélsőséges időjárásnak titulálni, holott talán mindössze arról van szó, hogy az elmúlt években elfelejtettük, milyen is az igazi tél, mi a valódi szélsőség.

1717 – New England
A 18. századi gyarmati Amerika meglehetősen hézagos feljegyzéseiben is kitüntetett helyet kapott az elképesztően kemény 1716–1717-es tél. Amikor pedig a telepesek már azt hihették, végre vége a megpróbáltatásaiknak, február 27-én teljes dühét zúdította rájuk az évszak. A New York-i és a New England-i kolóniákat órák alatt többméteres hólepel temette maga alá, a viharos erejű szélben pedig helyenként 8 méter magas hófalak alakultak ki. A „Nagy Hó” (Great Snow) megbénította az új telepes városok, Philadelphia, New York, Boston, Portsmouth és New Hampshire életét. A beszámolók szerint még a helyi őslakosok sem emlékeztek ilyen heves havazásra. Mivel kizárólag privát naplófeljegyzések maradtak fenn, ezért a vihar kiterjedése ma sem ismert, mint ahogy nem tudjuk, milyen veszteséget okozott a közösségekben.

1888 – USA
Az Egyesült Államok északkeleti régiójára – New Jersey, New York, Massachusetts és Connecticut államokra – szörnyű hóvihar csapott le 1888. március 11-én. Az elemek alig három napig tartó tombolása alatt helyenként csaknem másfél méternyi hó hullott, az óránkénti 80-120 kilométeres szélben pedig több helyütt csaknem 5 méteres hótorlaszok keletkeztek. A közlekedés teljesen megbénult, a városok ellátása akadozott, a hadsereg és a tűzoltóság képtelen volt megbirkózni a katasztrófával. A hóvihar március 14-én abbamaradt, de addig összesen mintegy 400 halálos áldozatot követelt – csak New Yorkban kétszázan haltak meg.

1972 – Irán
Csak kevés információ áll rendelkezésre arról a hóviharról is, ami 1972 februárjában kezdett vad tombolásba a perzsa állam középső és déli részén. A február 3-9 között eltelt néhány napban a beszámolók szerint 8 méter hó esett, és Kakkan (más jelentések szerint Kumar) városában a hóvihar nem hagyott túlélőt. A förgeteg Törökországot is érintette, itt egy Sheklab nevű faluban kétszázan haltak meg. Az 1972-es iráni hóvihar összesen legalább négyezer halálos áldozatot követelt, ezért meglehet, ez volt a történelem legkeményebb téli vihara.

2008 – Lhunze
Sokak számára meglepő lehet, hogy a Himalája ölelésében, átlagosan 4900 méteres tengerszint feletti magasságban fekvő Tibeti-fennsík klímája már-már a sivatagokat idézően száraz, s még a téli hónapokban is ritka arrafelé a havazás. Ennek ismeretében még meglepőbb lehetett, amikor a tibeti Lhunze megyére 2008 októberében különösen heves hóvihar csapott le. Harminchat óra alatt csaknem kétméternyi hó hullott, s a nem ilyen klímára méretezett házak tetején összegyűlt hó miatt több épület összeomlott, ami hét halálos áldozatot követelt. A kínai hatóságok elzárták az információs csatornákat, ezért a károk és veszteségek pontos nagysága nem ismert, de a sajtójelentések szerint a helyi gazdák kénytelenek voltak az állataik nagy részét levágni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik