Tudomány

Hármas végtagátültetés a világon először

A műtétet Törökországban hajtották végre - egy 34 éves férfi két karját és egyik lábát pótolták, az utóbbit azonban komplikációk miatt el kellett távolítani.

A Földközi-tenger partján fekvő Antalya város Akdeniz Egyetemi Kórházában a végtagokon kívül ugyanannak a donornak, egy 19 éves férfinek az arcát ültették át egy másik páciensre – ez pedig az első törökországi arcátültetés volt.

A teljes arcátültetés mintegy kilenc, a végtagátültetés pedig tizenkét órán át tartott.

Az Anadolu állami hírügynökség jelentése szerint a 34 éves Atilla Kavdir tizenegy éves korában veszítette el a végtagjait, amikor galambokat kergetve egy vasrúddal hozzáért egy vezetékhez, és áramütést szenvedett; a másik páciens, egy kamasz arca pedig még csecsemőkorában égett meg, amikor kigyulladt a házuk.

A két szombati műtét után Israfil Kurtcephe, az egyetemi kórház rektora elmondta, hogy mindkét pácienst az intenzív osztályon ápolják, de jól vannak. Ömer Özkan, a műtéteket végző 25 fős orvoscsoport vezetője szerint a betegek tíz-tizenöt napos válságos időszak előtt állnak. Vasárnap azonban a szövet-összeférhetetlenség miatt az orvosok kénytelenek voltak az átültetett lábat eltávolítani.

A világ első kettős karátültetését Németországban végezték el 2008-ban, míg az első kettős lábátültetési műtétet Spanyolországban hajtották végre 2011 júliusában. Arcátültetésből már tucatnyit hajtottak végre világszerte, az elsőt 2005 novemberében, a páciens egy francia nő volt, akinek az arcát megmarta egy kutya.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik